Az erőszakos cselekményekért és más jogsértésekért körözött szektavezető, David Koresh 1993 februárjában barikádozta el magát egy wacói tanyán nyolcvan hívével együtt. Miután házukat megrohamozta a hatóság, heves tűzpárbaj alakult ki, amelynek során ügynökök és hívők egyaránt meghaltak.

Az FBI ostromzár alá helyezte a tanyát, és heteken át tartó alkudozás kezdődött. A külvilággal a médián keresztül kommunikáló szektavezér maga sem tudta, mit akar. Egy alkalommal arról beszélt, csak akkor adja meg magát, ha az “Úrtól erre felhatalmazást kap”. Máskor úgy nyilatkozott: “üzenetet kapott Istentől, amelyben várakozásra szólítja fel”.

A szektavezér ötletet adott

Talán ezek az istenes nyilatkozatok szülhették az ötletet, hogy a hatóságok tudatalatti üzenetek sugárzásával próbálják kicsalni a bentieket. A Mental Floss cikke szerint ehhez egy Igor Szmirnov nevű orosz tudóst kértek fel, aki állítólag az afganisztáni háborúban csiszolgatta agybefolyásoló technikáját.

A Mental Floss érdekes magazin, de annyira nem ismerem, hogy eldöntsem, mennyire megbízhatók szórakoztató-ismeretterjesztő anyagaik, ezért máshol is utánanéztem a történetnek. Két valamivel biztosabb forrást találtam: a Wired egy 2007-es anyagát és a Newsweek korabeli, 1994-es cikkét.

Mit tudni Szmirnovról?

A Wired szerint a Raszputyin-karakterű, misztikus Szmirnov éveken át végezte katonai célú kísérleteit a Szovjetunióban, majd a birodalom széthullása után drogfüggők és mentális betegségekben szenvedők kezelésére tért át – szubliminális eszközökkel.

Tevékenységére a tengerentúlon is felfigyeltek, a sci-fi szerzőből Pentagon-tanácsadóvá avanzsáló Chris és Janet Morris például többször is jártak laboratóriumában. Sőt, egy kisebbfajta road showt is lenyomtak különböző amerikai intézményekben Szmirnov technológiáját népszerűsítendő, de senki nem hitt annyira a dologban, hogy pénzt fektessen bele.

1993-ban azonban mégis felkereste őt az FBI, hogy a tanácsát kérje a wacói patthelyzetről. Szmirnov egy disznóvisításszerű hangba csomagolt rejtett üzenettel bírta volna rá Koresht és híveit a feladásra, megoldási javaslatát azonban a szövetségiek nem fogadták el.

Ennek oka Morris visszaemlékezése szerint az orosz őszintesége volt. Amikor ugyanis az FBI képviselői arról kérdezték, mi történik akkor, ha szubliminális üzenetek nem mennek át, Szmirnov egyszerűen annyit mondott: nem tudja. Az is lehet, hogy a bentiek elvágják egymás torkát. Márpedig az FBI-nak ez hiányzott a legkevésbé, ezért köszönetet mondtak az orosznak, és hazaengedték.

Isten Charlton Heston hangján

A Wired cikke Charlton Hestonról nem szólt, őt csupán a Newsweek 1994-es cikke említi. Az oroszt egyfajta Dr. Strangelove-ként bemutató szerző szerint Szmirnov és az FBI találkozójára a virginiai Arlingtonban került sor.

Ami a részleteket illeti:  a szubliminális “isteni” üzeneteket a telefonos tárgyalások során tolták volna be háttérzörejként, a tervek szerint Charlton Heston tolmácsolásában, aki a Tízparancsolat című filmben – Mózes alakítása mellett – már azt is kipróbálhatta, milyen a legfőbb helyről parancsokat adni.

A tragédia így sem maradt el

Az FBI végül elutasította az orosz kockázatosnak minősített ajánlatát, de a válság így is tragédiával végződött. 1993 áprilisának közepén tűz ütött ki a körbezárt épületkomplexumban, és a szektatagok nagy része – Koreshsel együtt – tűzhalált halt.

A hivatalos változat szerint az elvakult hívők kollektív öngyilkossági szándékkal maguk gyújtották fel a tanyát. Más verziók szerint az FBI gyúlékony könnygázgránátjai okozhatták a tragédiát – derül ki az MTI korabeli tudósításaiból.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!