Az alábbi párbeszédre Baráth Kati bukkant a Business Extra magazinba készült cikke írása során, a hírességek híres szesztörténeteit felelevenítő anyagából azonban az utolsó utáni pillanatokban ki kellett ejtenünk a Churchill kontra Braddock verbális szurkapiszkát. Hogy ne vesszen el, átemelem ide, bónuszként pedig a sztori hátterét is megpróbálom felderíteni:

“Bessie Braddock képviselőnő: Winston, ön részeg, mi több, undorítóan részeg.
Churchill: Bessie, drágám, ön ronda, mi több, undorítóan ronda. De holnapra én kijózanodom, míg ön továbbra is undorítóan ronda marad.”

Warren Kimball történész szerint Churchill szeretett inni, de nem volt alkoholista, legfeljebb alkoholfüggő. Ennek azonban – ha akart – ellen is tudott állni: 1936-ban például megnyert egy fogadást Lord Rothermere-rel szemben, miután egy évig távol tartotta magát a rövidektől.

Az italra bevallása szerint indiai és dél-afrikai katonáskodása alatt szokott rá, amikor is a fogyasztásra alkalmatlan vizet viszkivel keverve itta. Alkohollal való kapcsolatát mérlegre téve Churchill több alkalommal is úgy nyilatkozott: ő jóval többet kapott az alkoholtól, mint amit az elvett belőle. Italozásainak mértékét és saját kapacitását nemegyszer eltúlozta, önéletrajzi írásaiból azonban kiderül: tisztában volt korlátaival.

Filmben látta?

Ami a fent idézett párbeszédet illeti: Churchill lánya nem hiszi, hogy a nőkkel általában udvarias apja ilyet mondott volna, a miniszterelnök állítólag jelenlevő akkori testőre szerint azonban az eset megtörtént.

Ronald Golding emlékezése szerint az 1946-os incidens során azonban Churchill nem részeg, hanem csak fáradt és kimerült volt, s talán ezért válaszolt ilyen durván.

Richard M. Langworth Churchill-biográfus szerint Churchillnek talán az 1934-es It’s a Gift című film adhatott ihletet, ebben is elhangzott ugyanis egy hasonló párbeszéd:

“- You’re drunk!
– And you’re crazy. But I’ll be sober tomorrow, and you’ll be crazy for the rest of your life.”

A film teljes terjedelmében a YouTube-on is megtalálható, az ominózus jelenet 1 óra 3 perc 4 másodpercnél látható.

A Quote Investigator szerzője szerint viszont a történet még a filmnél is sokkal régebbi, és közli az anekdota különböző megjelenéseit 1882-től kezdve.

A párbeszéd egyébként Lady Astorral a főszerepben is ismert (erre azonban még testőri bizonyíték sincs), Magyarországon pedig rendőr-, anyós- és békávés viccként is terjed:

“A rendőr megállít egy részeget. Mielőtt bármit is szólhatna, a részeg megszólal: Hülye rendőr! Mire a rendőr: Hülye maga, hiszen teljesen részeg! Mire a részeg: Igen, de én holnapra kijózanodom.”

“A vő éjjel részegen állít haza. Az anyósa ostorozni kezdi, mire ő így szól: Maga a legrondább nő a világon, akit e földbolygó a hátán hordott. Te meg a legrondább részeg – válaszolja az anyós. Az lehet – jegyzi meg a vő halkan -, de én holnapra kijózanodom.”

“A részeg utazik a buszon, vele szemben egy nagyon ronda nő ül. A részeg nézi, nézi, aztán egyszer csak megszólal: Hű, de csúnya maga! Maga meg részeg disznó! – válaszolja a nő sértődötten. Igen, de én holnapra kijózanodom.”

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!