Az ősz elején jelent meg Samuel Arbesman alkalmazott matematikus és hálózatkutató könyve, a The Half-Life of Facts, amelyben a szerző a tények érvényességét és változását elemzi.

Csak pár példát említve: a dohányzást egykor orvosok ajánlották az embereknek, ma az ő kutatásaik alapján gusztustalanabbnál gusztustalanabb – valós hatásokat ábrázoló – képekkel próbálják elvenni a kedvet a cigizéstől. Hasonló a helyzet a radioaktivitással vagy az amfetaminnal is, vagy – fordított előjellel – az egykor mérgezőnek tartott paradicsommal.

Samuel Arbesman: The Half-Life of Facts,

Azoknak a “ténynek” egy része, amit az orvostanhallgatók fejébe vernek az egyetemeken, praxisba állásuk idejére elévül. (A fenti ábra két kiválasztott betegséget érintő kutatások érvényességének tartósságát mutatja.)

Arbesman egy személyes példát is felidéz. Bőrgyógyász apja tanulmányai alatt két egymást követő évben ugyanazt a kérdést kapta vizsgája során. Csak míg az első évben az A, a következőben a B volt a helyes válasz. És nem azért, mert a válaszokat felcserélték, hanem mert a tudomány időközben fejlődött.

Ismereteink, amiket tényeknek nevezünk, folyamatosan változnak

Ez azonban nem szabad, hogy megrémítsen, vagy elfordítson minket a tudománytól, a tudás fejlődése ugyanis modellezhető, előrejelezhető. Az ismeretek meghaladása nem negatív jelenség, a folyamatos kiigazításokkal egyre előrébb és előrébb kerülünk ahhoz, hogy megértsük, univerzumunk miképp működik. Ahogy ezzel kapcsolatban Arbesman Isaac Asimov egy levelének részletét idézi:

Isaac Asimov flat earth quote

Arbesman szerint ma még senki nem tudja megmondani, hogy egy gyógyíthatatlan betegségre mikor lesz gyógyszerünk. De a tudomány tanulmányozásával, fejlődési szabályainak vizsgálatával láthatjuk, mely területeken milyen ütemű fejlődés várható. Jó lenne persze a részleteket is tudni, vagyis hogy mindez hogyan működik, ez azonban a könyv bevezetőjéből nem derül ki.

Mit jelent ez az Urbanlegends.hu bejegyzéseire lefordítva?

Azt, hogy bár az egyes bejegyzések – az adott időpontban rendelkezésre álló forrásokból – nagy gonddal készülnek, mégis előfordulhat, hogy egy héten belül, egy hónap múlva, egy év elteltével idejét múlttá válnak.

Jelen pillanatban több mint ezer bejegyzés van az oldalon. A feldolgozott témákat próbálom követni ugyan, de napi szinten karban tartani egy ekkora adatbázist lehetetlen. Csak egy példa: a blog indulásának évében még bátran leírhattam, hogy nincsenek mobilvírusok. S ha olyanok talán még ma sincsenek, amilyenekről az akkori körlevelek szólnak, az okostelefonok térnyerésével sok minden megváltozott e téren.

Ebből is látszik, hogy az Urbanlegends.hu archívumát nem ténytárként érdemes lapozgatni, olvasgatása inkább gondolkodásmódot, referenciát adhat a jövőben felbukkanó történetek és állítások értelmezéséhez.

Az oldalnak nem célja a-mindig-mindenben-kételkedés elültetése. Inkább egyfajta útmutató a források értékeléséhez és értelmezéséhez, az apró részletek kontextusba helyezéséhez, az egymással ellentétes nézőpontok összevetéséhez, félelmeink esetenkénti irracionalitásának felismeréséhez, illetve a vágyaink, szorongásaink szülte történetek globális és történelmi hasonlóságainak felfedezéséhez.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!