Elefánt a függővasúton Wuppertalban

A fenti kép egy cirkusz balul elsült marketingakciójának állít emléket. Az eset 1950-ben történt, a németországi Wuppertalban, amikor is egy Tuffi nevű, 1946-os születésű, rémült elefántot kényszerítettek egy vasúti szerelvénybe. A performansz ötletgazdája Franz Althoff cirkuszigazgató volt, aki azt gondolta, az elefántbébi függővasutas utaztatása jó kis marketingakció lenne társulatának.

Az is lett, bár nem úgy, ahogy gondolta. Az elefánt ugyanis egyáltalán nem élvezte az utat, össze-vissza trombitált és rohangált a vagonban. Végül második próbálkozásra az ablakot is kitörte, és körülbelül 12 méter magasból az azon a szakaszon alig 50 centis Wupper folyóba esett. Szerencsére sem ő, sem a szerelvényen utazók nem sérültek meg komolyabban; Tuffi csak négy évtizeddel később, 1989-ben halt meg Párizsban. Az esetet követően mind a cirkuszigazgatót, mind az akciót engedélyező hivatalnokot pénzbírsággal büntették.

Ami a fenti képet illeti: az csupán egy montázs. Bár a szerelvényben újságírók és fotósok is utaztak, az esés pillanatáról nem maradt fenn felvétel, csak arról, amint a cirkuszigazgató a Wupper partján kíséri a riadt állatot. A baleset emlékét a helyszíntől nem messze egy falfestmény őrzi, egy helyi cég pedig felvette az állat nevét. Tuffi zuhanását Ernst A Ziegler és Marguerita Eckel egy gyerekkönyvben is megörökítették.

Elefánt Wuppertalban
Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!