Az üzenet így néz ki:

Nem kamu! Kérlek osszátok! Ma reggel mikor bekapcsoltam a gépet ez a kép fogadott a monitoron. A szöveget olvasva, a második sor után tisztában voltam vele, hogy átverés és valaki le akar húzni pénzzel. A rengeteg nyelvhelyességi hiba szemet szúró. A szöveg arról tájékoztat, hogy ha befizetsz 25 000 Ft-ot, vagy 100 Eurót, akkor vissza kapod a rendszert. Természetesen eszembe se volt fizetni,bevittem a gépet (laptop) a rendőrségre, ahol elmondták, hogy sajnos tudnak a dologról, de tehetetlenek.Telepítsem újra a gépet. Ezért arra gondoltam megosztom, és ha ennek köszönhetően kevesebb embert tudnak becsapni, már megérte. Kérlek benneteket osszátok!!!!!!

És az alábbi képet csatolták hozzá:

Magyar Rendőrség zsarolóvírus

A fenti lehúzási mód valóban nem kamu (október közepén a rendőrség honlapján is beszámoltak róla), hasonló zsarolós módszerekkel pedig már több éve próbálkoznak csalók világszerte.

A police.hu októberi közleménye szerint “a sértett gépének képernyőjére egy üzenet töltődik be, amely szerint a ‘Magyar Rendőrség Osztály Elleni Kiberbűnözés’ zárolta a komputert, mivel azon illegális tartalmak találhatóak. Az üzenet szerint a gép feloldásához meghatározott összeget szükséges Ukash vagy paysafe utalással befizetni. Az így kicsalt összegek feltehetően internetes szervezett bűnözőkhöz jutnak el”.

A rendőrség – saját közleménye szerint – nem blokkol számítógépeket, és azt ajánlja, csak emiatt senki ne vásároljon Ukash vagy egyéb utalványt. A vírus csak aktív kapcsolat esetén indul el, ezért ilyenkor az internetes kapcsolatot meg kell szakítani, és újraindítani a gépet. Ezután javasolt a fertőzött számítógép vírusirtását vagy az adatmentést és a számítógép újratelepítését elvégezni – olvasható a police.hu-n.

Az átverés svéd változatáról szeptemberben itt is szó esett; a skandináv országban 1500 és 3000 között lehetett azok száma, akik fizettek is. Hogy idehaza hányan voltak ilyenek, egyelőre ismeretlen, legalábbis a Hír24 októberi megkeresésére a rendőrség nem tudta megmondani.

Májusban az Origo számolt be a fenti csalás Scotland Yardos változatáról. Az F-Secure akkori adatai szerint tizenhárom ország több ezer számítógépét fertőzte meg a zsarolós kártevő, amely a legtöbb esetben a böngésző kiegészítők (például Java, Flash) hibáin keresztül jutott be a gépre. Az F-Secure szakértője akkor azt tanácsolta a felhasználóknak: gépükről készítsenek gyakran biztonsági másolatot.

Fő tanácsként elmondható

A legjobb, ha a kártevő meg sem fertőzi gépünket. Fordítsunk nagy figyelmet a megelőzésre. Tájékozódjunk a veszélyekről, legyen tűzfalunk, vírusirtónk, frissítsük rendszeresen ezeket, akárcsak operációs rendszerünket, böngészőnket, stb.

Ha a baj mégis megtörténik, pánikszerű újratelepítés helyett érdemes tájékozódni. Már a magyar verzió kezelését illetően is tucatnyi találatot dob ki a Google, de itt sem érdemes bármire kattintani – figyeljük a megoldást kínáló oldalak url-jét. Ha a neves vírusirtók tanácsait követjük, komoly meglepetés nem érhet minket. A pár hete nyitott, névtelen blogok esetében azonban legyünk elővigyázatosak.

A zsarolóknak pedig semmi szín alatt ne fizessünk. Már csak azért sem, mert nem fogják feloldani gépünk zárolását.

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!