A legendában említett párbeszéd a tengerentúli verziók szerint a Tonight Show-ban hangzott el, a hatvanas évek végén, és Jimi Hendrixen kívül ismert Eric Claptonnal és Eddie Van Halennel is.

Háromszoros irónia Phil Keaggy említése

Szakértők szerint az 1951-es születésű Phil Keaggy – ha nem is olyan ismert, mint a fent említett gitárosok – tehetséges keresztény zenész, akit kétszer is jelöltek Grammyre (amit egyébként rövid élete során Jimi Hendrixnek nem sikerült elérnie). Mindezt annak ellenére, hogy jobb keze középső ujját négyéves korában balesetben elveszítette.

A legendában, miszerint Jimi őt nevezte meg minden idők legjobb gitárosának, a Snopes szerint három szinten jelenik meg az irónia. Egyrészt nemcsak hogy létezik jobb gitáros a mindenki által legnagyobbnak tartott Hendrixnél, hanem személyét maga Hendrix nevezi meg széles nyilvánosság előtt. Másrészt ez a személy egy alig ismert zenész, aki – harmadrészt – keresztény témájú számokkal veszi fel a versenyt Jimi vad, pszichedelikus zenei világával.

De ismerhették-e egymást egyáltalán?

A legendavadász oldal elemzése szerint az 1970-ben elhunyt Hendrix ugyan elvileg hallhatta játszani az akkor 19 éves Keaggyt, de a Tonight Showban csupán egyszer járt, 1969-ben, és akkor nem említette Keaggy nevét. Igen pozitívan szólt viszont egy másik műsorban – a Dick Cavett Showban – az akkor még alig ismert, későbbi ZZ Topos Billy Gibbonsról, ami a Snopes szerint akár a keaggys legenda alapja is lehet.

A Wikipédia szerint kettejük kapcsolatáról árulkodhat az az 1970-es koncertbeharangozó újsághirdetés is, amely azt ígérte: Keaggy akkori csapata, a Glass Harp Jimi Hendrix-szel lép fel – közös koncertet azonban állítólag soha nem rendeztek.

Egy évvel később Jane Scott zenekritikus idézte zeneipari szereplőkre hivatkozva az akkor már halott Hendrixet Phil Keaggy méltatójaként (Hendrix állítólag a középnyugat feltörekvő gitárosának nevezte Keagget), de ezen állítás hitelességéről sincs írásos bizonyíték. Az elkövetkező években az állítólagos állítás mégis rendre felbukkant a sajtóban, különböző magazininterjúkra, tévés fellépésekre hivatkozva.

Maga Keaggy sem hisz benne

Ami Keaggyt illeti: ő sem tartja magát Hendrix-szel egy kategóriájúnak. Úgy véli: kicsi az esélye, hogy Hendrix hallott volna az első lemezét csak két héttel a zenészóriás halála után rögzítő, 19 éves gitárosról – vagyis saját magáról.

Egy zenésztársa egy 2010-es interjúban arról beszélt, a mai napig megkeresik őt olyanok, akik állítják, megvan nekik a tévéfelvétel, ahol Hendrix olyan szépen nyilatkozott Keaggyről. A zenésztárs szerint nem ők állnak a legenda terjesztése mögött, de nem is nagyon bántja őket.

A Rolling Stone listájának élén Jimi Hendrix áll

A Rolling Stone magazin felkérésére egyébként 2011 novemberében egy zenei szakértőkből és neves gitárosokból álló testület megnevezte minden idők tíz legjobb gitárosát, és a rangsor élére Jimi Hendrixet tették.

A legendaverzióknak megfelelve a listán – Jimmy Page, Keith Richards, Jeff Beck, B. B. King, Chuck Berry, Duane Allman és Pete Townshend társaságában – Eric Clapton és Eddie Van Halen is szerepelt.

Update | Prince halála után 2016-ban a legenda másik verziója is újra életre kelt; eszerint a fentieket Eric Clapton mondta egyszer Prince-ről.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!