Az angol nyelvű szöveg így néz ki:

“In response to the new Facebook guidelines I hereby declare that my copyright is attached to all of my personal details, illustrations, comics, paintings, professional photos and videos, etc. (as a result of the Berner Convention). For commercial use of the above my written consent is needed at all times!

(Anyone reading this can copy this text and paste it on their Facebook Wall. This will place them under protection of copyright laws. By the present communiqué, I notify Facebook that it is strictly forbidden to disclose, copy, distribute, disseminate, or take any other action against me on the basis of this profile and/or its contents. The aforementioned prohibited actions also apply to employees, students, agents and/or any staff under Facebook’s direction or control. The content of this profile is private and confidential information. The violation of my privacy is punished by law (UCC 1 1-308-308 1-103 and the Rome Statute).

Facebook is now an open capital entity. All members are recommended to publish a notice like this, or if you prefer, you may copy and paste this version. If you do not publish a statement at least once, you will be tacitly allowing the use of elements such as your photos as well as the information contained in your profile status updates.

Nem tudjuk felülírni a felhasználói szabályokat

Ahogy arról a Snopes is beszámolt, a facebookozók semmilyen üzenőfalukra kiírt szöveggel nem tudják visszamenőlegesen felülírni azokat a felhasználói szabályokat, amiket a rendszerhez csatlakozásuk során elfogadtak. Nem utolsósorban a cég piacra vezetésének sincs sok köze a felhasználói és szerzői jogi védelemhez.

A facebookos viselkedést és szabályozást azok a nyilatkozatok határozzák meg, amiket a felhasználó még csatlakozása során elfogadott (azokról a szövegekről van szó, amikre mindig gondolkodás nélkül rámondjuk, hogy elolvastuk őket).

A Snopes azt is megjegyzi, hogy 2002-ben is futott már egy hasonló üzenet. Természetesen akkor még nem a Facebook-felhasználókra vonatkozott, hanem webszájt tulajdonosoknak ígért “segítséget” a nemkívánatos látogatók távoltartásához.

Update | A Facebook reakciója az üzenetről.

Update 2 | 2015 januárjában ebben a formában terjedt:

“2015. január 8-tól NEM adok a Facebooknak vagy a Facebokkal kapcsolatban álló jogi partnernek engedélyt a múlt- és jövőbeni képeim,adataim vagy bejegyzéseim használatára. Ezzel a kijelentéssel felszólítom a Facebookot,hogy szigorúan tilos közzétennie,lemásolnia vagy bármilyen más ellenem irányuló intézkedést végrehajtania ezen profil privát és bizalmas adatai alapján. A titoktartás megszegését a törvény bünteti(UCC 1-308-11 308-103 és Római Statútum). Megjegyzés:A Facebook mostantól egy nyilvános szerv. Minden tagnak ki kell raknia egy ilyen bejegyzést. Ha szeretnéd lemásolhatod ezt a verziót.Ha nem teszed legalább egyszer közzé, akkor ez lényegében engedélyezi a képeid és adataid használatát.Ne oszd meg! Le kell másolnod és kiraknod sajátként az oldaladra.”

Update 3 | 2016 évkezdését sem úsztuk meg az üzenet felbukkanása nélkül.

További, Facebookkal kapcsolatos álhír leleplezése itt.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!