Bruce Lee magyar Wiki-oldala úgy tudja: “Lee édesanyja, Grace Ho, félig kínai, félig német származású volt, és katolikus neveltetést kapott.” Az imdb.com triviaadatbázisa ezt tovább részletezi, eszerint “apja kínai, anyja pedig német-kínai származású volt (apai ágon német, anyai ágon kínai)“.

A Wiki-bejegyzés angol verziójában erről mindössze annyi olvasható, hogy Bruce Lee anyja Hong-Kong egyik legbefolyásosabb, eurázsiai származású családjának tagja, a klánvezér Robert Ho-Tung unokahúga volt.

Így aztán a kis Bruce Lee előkelő családban nőtt fel, még ha környékükön többször utcai verekedésekbe is csöppent (ennek hatására kezdett el aztán küzdősportokat tanulni).

Alternatív eredettörténet Bruce Lee származásáról

A sokszor egymásnak ellentmondó származási legendáknak egy hongkongi blogger nézett utána. Verziója szerint Bruce Lee anyja Ho Kom Tong lánya volt, Ho Kom Tong pedig a rotterdami születésű, holland Charles Henry Maurice Bosman fia (a Ho állítólag a holland szóból ered).

Nyomozásai szerint azonban Ho Kom Tong nem az édesfia volt a holland Bosmannak, hanem kínai anyjának kínai szeretőjétől származó fia. A Bruce Lee-ág Bosmantól örökölt eurázsiai szála ezzel az elmélettel genetikailag megszakad, a hollandok tehát kiszállnak az örökösödési versenyből.

De hogy a történet ne legyen ilyen egyszerű, a hongkongi blogger szerint Grace Ho is csak adoptált lánya volt Ho Kom Tongnak. Származásáról pontos információk nincsenek, csak feltételezések, melyek szerint szülei oroszok vagy franciák lehettek (itt tehát visszatér az eurázsiai származás, de új nemzetekkel).

Mit mondanak az iratok?

A fenti verziót a Geni.com családfakutató oldal közvetve részben megerősíti azáltal, hogy Kom Tong Hót Bosman “feltételezett” fiaként említi, megjelölve azt is, hogy “nem volt eurázsiai kinézete“. Grace apjaként azonban – eltérően a blogos változattól – Ho Kom Tongot, anyjaként pedig egy ismeretlen angol nőt jelöl meg. Ezt Bruce Lee anyjának önbevallására hivatkozva teszi, amit Grace 1941-es hazaköltözésük során töltött ki:

Bruce Lee származása

Szóval valami eurázsiai szál van Bruce Lee vérvonalában, ez anyja fotójáról minden további nélkül megállapítható, de hogy mely nemzet tudhatja részben magáénak minden idők egyik legismertebb harcművész-színészét, nem könnyű kideríteni. De talán nem is olyan érdekes.

Bruce Lee származása
Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!