A Facebookon terjedő szöveg így néz ki:

“A kormányhoz eljutott egy információ 2012 júliusában. Az üzenetet ismertessétek meg rokonokkal, barátokkal és olyan emberekkel, amelyek nyíltak és megértik az következő sorokat. A NASA bejelentette, hogy nemsokára a Föld belemegy a „null síkba“
1. 2012/2013 őszén és telén Tibetben és a Föld északi féltekéjén meleg lesz. 2012.december.21-én Földünk belép az egész Naprendszerrel együtt a galaktikus „null síkba“.
Ez egy létező sík, ahol nincs áram és ahol semmilyen tárgyban nem működik az elektromosság.
2. Az egész Földön, 2012.12.21-én 10 óra körül Moszkvai idő szerint néhány perc alatt elsőtétül minden és teljes csend lesz. Nem lesz semmilyen fény, áram, távkapcsolat (telefon, internet stb), hangok és semmi sem fog működni.
3. Ez a sötétség kozmikus illúziókat, fénykisüléseket és emberi illúziókat fog kiváltani, amely 3-4 napig fog tartani. Semmitől sem kell félni, sem tartani.
4. A végén ismét előjön a Napfény és ismét érezhető lesz a nyugalom és béke. Az állatok természetes megérzésük szerint fogják érezni, hogy eljön a „Kozmikus sötétség“ és el fognak rejtőzni. Az emberek a városokban nem fogják érezni annyira az eseményeket, ezért több halálos esemény és tébolyodottság fog bekövetkezni. Az emberiség 10 %-ka elhunyhat“.

A NASA nem jelentett be ilyeneket

A szövegnek további pontjai is vannak, akit érdekel a folytatás, megtalálja a neten. Félni természetesen nem kell, ez is csak egy mutációja azoknak a riogatásoknak, amik a 2012-es év vége kapcsán évek óta megjelennek.

Túl azon, hogy az írás szerzője maga sem tudja eldönteni, mekkora veszély leselkedik az emberiségre (“semmitől sem kell félni, sem tartani” kontra “az emberiség 10 %-ka elhunyhat“), sem a NASA, sem más komoly tudományos szervezet nem jósol hasonlókat. Sőt, ezeknek épp az ellenkezőjét állítják.

Persze vannak, akiket ez nem nyugtat meg, sőt e tagadás csak gyanút ébreszt bennük. Szerencsére nincs messze a szóban forgó időpont, és hamarosan mindenki megtapasztalhatja, a tudománynak vagy a sci-finek van-e igaza.

A többieknek egy-két olvasnivaló a témában:

NASA: The Great 2012 Doomsday Scare
NASA: 2012: Shadow of the Dark Rift
Snopes: NASA December 2012 Blackout Warning 
UrbanLegends: NASA Predicts Total Blackout in Dec. 2012? 

Update | 2015-ben ismét megjelent a több napos sötétséggel való riogatás: a globális elsötétedést először 2015. június 30-ára tették, aztán megjelentek a szeptemberi időponttal való riogatások is.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!