“Tiltakozunk a csalás, a hazugság és a tények elferdítése ellen. Az állítólagos apokalipszis alkalmából történő ünneplés tiszteletlen a nép kultúrájával szemben” – idézte a hírügynökség az AFP-re hivatkozva  Felipe Gomezt, az Oxlaljuj Ajpop maja szövetség tagját.

A 2012. december 21-ére ígért állítólagos világvége kultusza azon alapszik, hogy ekkor ér véget a maja naptár egy csaknem négyszáz éves ciklusa. Afölött a tény fölött azonban elsiklanak a mítosz terjesztői, hogy ezzel egyidőben egy új ciklus kezdődik.

Gomez szerint ez az új szakasz nagy személyes, családi és közösségi változásokat hoz, amelyek az emberiség és a természet harmóniájához és egyensúlyához vezetnek (e várakozások egy kifordítása lehet a közelmúlt körlevélslágere, a nullsík).

A maják vádjai szerint a hatóságok és a turizmus profitszerzési célokra használják fel a mítoszt. A guatemalai kulturális minisztérium például Guatemalavárosban decemberre rendezvényt tervez, amelyre kilencvenezer látogatót várnak, az utazásszervezők pedig világvége-utazásokat szerveznek – írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!