Ugyan mindhárom leadben említett állítás mögött van valami, az internetes sikerhez azonban több kell a finom érveknél: szimbolikus, könnyen terjeszthető idézetekre és még könnyebben befogadható, jellemző képekre van szükség. Az sem baj, ha a kiválasztatott mondatokat Romney sosem mondta, a leleplező kép pedig hamisítvány vagy egyszerűen csak nem azt ábrázolja, amit mellé írnak. Mire a Snopes.com megírja az ellenkezőjét, már úgysem lehet megállítani előretörését. Valahogy így terjedtek el Amerika-szerte az alább felsorolt állítások is (természetesen mindkét jelöltről, mint az a korábbiakból már kiderült), amelyeknek a legendavadász oldal külön dossziét nyitott.

Romney és a pénz

Egy 2012 februárjában feltűnt fotón Mitt Romneyt öt kisgyerekkel fényképezték le. Romney a képen mosolyogva pózol egy hatalmas amerikai lobogó előtt a gyerekekkel, akiknek a pólóján egy-egy betű díszeleg. Kinek egy M, kinek egy O – összeolvasva az öt lurkó betűit: MONEY. Valójában persze Photoshoppal készítették a minden idők egyik legtehetősebb elnökjelöltjének lejáratásra szánt képet, az eredeti fotón a pólókból – egy felnőttel kiegészülve – a ROMNEY felirat jött ki. A betűcsere mindenesetre ziccer volt, ráadásul alig kellett a képhez nyúlni.  (A jelöltjük vagyona miatt folyamatosan támadott Romney-pártiak pár hónappal később egy Romney fizetés nélküli munkáit felsoroló listával jelentkezett.)

Romney és a feketék

Áprilisban egy Romney-nak tulajdonított idézet terjedt a neten, amelyben a republikánusok jelöltje arról vallott: át tudja érezni a feketék gondjait, hiszen őseinek egykor voltak rabszolgáik. De – így az idézet szerinti Romney – csak azért, mert felszabadították őket, nem kell ingyenélőknek lenniük, meg kell mutatni nekik, hogyan tudnak keményen dolgozni. Ehhez Romney nagylelkű támogatást ígért beszédében, ami természetesen nem volt igazi, hanem csak egy Hírcsárda kaliberű oldal képzelt szónoklata.

Azzal is megvádolták a republikánusok jelöltjét, hogy Keep America American tartalmú hivatalos szlogenje egykor a Ku Klux Klan tagjainak jelszava volt. A Klan valóban használta az idézett mondatot, Romneyéknak viszont nem ez a hivatalos jelszava, hanem – versenyben indulásuk óta – a Believe in America  (amit egyébként John Kerry 2004-es demokrata jelölt is használt már korábban). Romney ugyan egy tavaly évvégi beszédében valóban mondott hasonlókat, de arról később bebizonyították, hogy az csak hasonló – Keep America America – volt.

Romney és a “szolgák”

Leleplezőnek szánták azt a képpárt is, ami – mint arról én is beszámoltam már – idén tavasszal terjedt a Facebookon: az egyik oldalon az “elitista” Mitt Romney szemlélte elégedetten a cipőjét pucoló férfit, a másikon az “emberközeli” Obama ökölpacsizott egy alkalmazottal. Mint az a Snopes elemzéséből kiderült: mindkét kép igazi, cipőpucolásról azonban szó sincs – a 2008-as fotón Romney épp egy repülőtéri biztonsági ellenőrzésen esik át.

Romney felesége a nőkről

A fent idézett szatirikus lapból terjedt el az a Romneynénak tulajdonított idézet is, amelyben a republikánusok First Lady-jelöltje arról beszélt: a férfiak megérdemlik magasabb fizetésüket. A kamu szöveg szerint azt mondta: a nőknek inkább örülniük kellene, hogy dolgozhatnak, mint azon sírni, hogy kevesebbet keresnek a férfiaknál.

A Romney-k és a katonaság

Mi, Romney-k a hazánkat pénzcsinálással szolgáljuk. A háborúskodást hagyjuk a munkanélkülieknek – mondta állítólag a Conan O’Brian showban egy augusztusi körlevél szerint Romney Alexander nevű fia, amikor a riporter családja katonai szolgálathoz való viszonyáról kérdezte. A republikánusok jelöltjének azonban – bár öt fiúgyermeke is van – nincs Alexander nevű fia, valós fiai pedig ennek éppen ellenkezőjéről nyilatkoztak, amikor a katonai szolgálatról kérdezték őket – nagy udvariasan és taktikusan a legnagyobb tisztelettel adóztak azoknak, akik fegyverrel szolgálják a hazát.

És a katonai szolgálata alól több alkalommal is felmentést kérő Mitt Romney sem mondta soha azt: “túl fontos volt ő ahhoz, hogy Vietnamba menjen” harcolni; ez is csupán a fent idézett Free Wood Post egy cikkéből terjedt el.

Az együgyű Romney az új Bush?

2012 szeptemberében a Romney feleségét szállító repülő kényszerleszállást hajtott végre, miután a gépen füstöt észleltek. A bérelt repülő rendben leszállt, a személyzet és az utasok közül senki sem sérült meg. Egyedül Romney imidzsén esett csorba, miután az esetet követően egy rendezvényen azt mondta: nem tudja, miért nem lehet ilyen esetekben lehúzni a gép ablakait. A Snopes szerint azonban több forrásból is bebizonyosodott, hogy bár Romney valóban mondott ilyet, viccnek szánta.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!