Azt talán senki nem gondolja, hogy a lent olvasható humoros szöveg valódi naplóból származna. Én is találkoztam vele, eszembe nem jutott volna, hogy az Urbanlegends.hu-n foglalkozzak vele. Nem így a folklorista szemléletű snopeséknak, akik friss bejegyzésükben megpróbálják felgöngyölíteni a sztori keletkezésének idejét. Kutatásuk szerint a legnépszerűbb verzió 2006-ból származik, de megjelent a fiktív naplórészlet egy másik változata már egy 2003-as könyvben is, melynek alapja egy 2000-es fórumbejegyzés volt. (Ha rákeresünk néhány kulcsszóra, láthatjuk, hogy már 1998-ban is ismert volt.)

A Google legkorábbi magyar találata 2001. január 31-ére datálható (2002. december 3-án aztán egy Subaru-fórumon is megjelent), tehát ha fordításról van szó, viszonylag gyorsan ideért a tengerentúlról. A magyar szöveg a januárig áthúzódó angolhoz képest csak december 23-áig, más verziókban 24-éig tart, és sajátos hazai elemek is megjelennek benne (“fasszopó cigány hókotróhoz hozzávágtam egy baltát“). De amúgy nagyjából stimmelnek az események és azok sorrendje, viszont nem jutunk el az angol változat házfelgyújtásáig és a főhős teljes megőrüléséig.

Téli napló

December 16.

Elkezdett esni a hó. Az első téli hó, régóta nem esett ilyen gyönyörűen. Nejemmel forró rumos teát iszunk az ablak mellett és gyönyörködünk a puha pelyhek táncában, ahogy a fákhoz tapadnak és lágy paplanná válva, betakarják a földet.

December 17.

Csodálatos reggelre ébredtünk. A kristályos fehér hó befedte a tájat. Micsoda látvány! Minden fa és a sövény szűzi fehér köntösben pompázik. Délelőtt havat lapátoltam, remek mozgás, évek óta először éreztem magam ilyen felfrissültnek. A garázsfeljárót is meg a járdát is megtisztítottam. Később jött egy sárga hókotró traktor és véletlenül rákotorta az útról az összenyomott havat a garázsfeljáróra. A hókotró sofőrje mosolygott és integetett, visszaintegettem, és újra kiástam a garázsfeljárót.

December. 18.

Újabb 20 centi hó esett és a hőmérséklet lement mínusz tizenkettőre. Néhány faág letört a zúzmara súlyától. Megint ellapátoltam a garázsfeljárót, nem sokkal rá jött a hókotró traktor és ellentolta a buckát. A hóbucka barnásszürke színű.

December 19.

Mára kissé felmelegedett, nagy locs-pocs keletkezett, ami délutánra jéggé fagyott. Vettem mindkét kocsinkra szöges gumikat. Le akartam törni egy jégcsapot, de elcsúsztam a garázsfeljárón és hanyatt vágódtam. Az orvos 10.000 forintot kért, szerencsére nem tört el semmim. Az időjárásjelentés újabb havazást jósolt.

December 20.

Ma jó hideg van. Eladtam a nejem kocsiját és vettem egy négykerékmeghajtású terepjárót, hogy el tudjon menni bevásárolni. Megcsúsztam a kocsival az úton és nekimentem a korlátnak. A karosszéria jobb első része alaposan behorpadt. Éjjel újabb 25 centi fehér franc esett és mindkét kocsit teljesen ellepte. Ma is lapátolhatok. A nyavalyás hókotró ma kétszer is itt volt.

December 21.

Fogcsikorgató mínusz 19 fok. És szakad az az átkozott. Már nincs egy fa sem a telken, amin van ép ág. Éjjel kivágott a biztosíték, és megpróbálva megmenekülni a megfagyástól, gyertyát gyújtottunk. Előszedtem a régi petróleum melegítőt is, ami felborult és majdnem leégette a házat. A tüzet sikerült eloltanom, de a kezemen másodfokú égési sebek vannak és leégett a szemöldököm és a szempillám. Az autó megcsúszott a zimankós úton a kórház fele és teljesen összetört.

December 22.

A elfuserált fehér nyavalya csak jön lefele, mintha fizetnének érte. A család összes ruháját fel kellett vennem, csak hogy a prostituált levélszekrényig el tudjak menni. Ha megfogom azt a gecit, aki a hókotrót vezeti,feltépem a mellét és kiszaggatom a szívét. Azt hiszem a sarkon túl bújik el a sárga dög és csak arra vár, hogy befejezzem a lapátolást, és akkor százzal végigsöpör és betemeti a garázsfeljárónkat. Az elektromosság meg nem működik, a vécé befagyott és a tető egyes részei is elkezdtek rogyadozni.

December 23.

Egész éjjel esett a rohadt fehér vacak és jég és meg a tudja mi a franc szakadt a prostituált földre. A hókotróhoz hozzávágtam a baltát, de nem tálaltam el. Nejem elköltözött. Az autó nem indul be.Azt hiszem, hóvakságot kaptam. Nem tudom mozgatni a lábujjaimat. Nem láttam a napot hetek óta. Az időjárásjelentés újabb havazást jósol. Mínusz 28 fokos jeges szél söpör végig a letört fák között…….

December 24.

Egész éjjel rohadt fehér genya és jég, és még tököm tudja, mi a franc szakadt a földre. A kivételesen tetű hókotróhoz hozzávágtam egy baltát, de sajnos nem találtam el. Nejem elköltözött. Az autó nem indul be. Azt hiszem hóvakságot kaptam. Nem tudom mozgatni a lábujjaimat. Nem láttam a napot hetek óta. Az időjárásjelentés újabb havazást jósol. Minusz 28 fokos jeges szél söpör végig a letört fák között.

Mikor lesz már tavasz???? Különben meg Kaliforniába költözöm.

Alternatív befejezés:

Mit röhögsz?????????? Kitépem a beledet, Te SZEMÉT ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !

Az angol változatot elolvashatjátok itt.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!