A figyelmeztetés így néz ki:

“FONTOS figyelmeztetés!!!! EZ IS MAGYARORSZÁG! Sok helyen… benzinkutaknál, parkolókban, áruházaknál ingyen osztogatnak kulcstartókat, különböző dísztárgyakat az autókhoz! NE FOGADJÁTOK EL !!! Ez egy CHIP ami a bűnözők követésére szolgál. Most ezek a bűnözök követni tudnak és látják, hogy merre jártok, látják, hogy mikor vagy otthon és mikor nem! Távollétetekben bármikor betörhetnek hozzátok! A rendőrség tájékoztatása szerint ezek romániai bűnözök! Ez egy új bűnözési irányzat! A hollandok már tömegtájékoztatásban leadták a lakósságnak. Értesítsd a barátaidat!”

Ha rákeresünk a Magyarország-térképpel illusztrált fenti levél kulcsszavaira, láthatjuk, hogy hasonló figyelmeztetések különböző verziói évek óta keringenek nemcsak az Egyesült Államokban, de például Kenyában is (az ottani gengszterek ghánaiak és nigériaiak).

A Snopes szerint a felhívás eredetije 2008-ban Dél-Afrikából terjedt el, miután a Caltex nevű kúthálózat világító promóciós kulcstartókat osztogatott. Természetesen már ezekben a repiajándékokban sem volt semmiféle nyomkövető, így a magyar verzió kulcstartóitól sem kell félnünk.

De gondolkodhatunk logikusan is, végigvezetve a levélben említett technikát működés közben. A bűnözők drága nyomkövető technikát osztogatnak idegeneknek, hogy aztán kövessék őket a házukig, hiszen így tudhatják meg biztosan, ki hol lakik. Tehát minden kocsira egy kocsikövető gárda jut, akik elkísérik a nyomkövetős sofőröket, akárhova is tartanak, az átutazókat például szükség esetén akár Németországig. A házhoz érve rögzítik rendszerükben a címet, hazamennek, és innentől kezdve figyelik, mikor megy el a kulcstartós megfigyelt az adott helyről (az elmélet szerint minden családtagjával együtt). Ha ez megtörténik, indulnak.

Ennek egy jóval olcsóbb, és körülbelül ugyanilyen hatékonyságú, fapados változata lehetne: random odaállnak egy ház elé, megvárják, amíg kijön valaki és autóba száll, majd bemennek. Az esélyek az üres házra hasonlóak.

Update | Pár nappal a fenti figyelmeztetés után megjelent egy képekkel illusztrált verzió is, az alábbi kísérőszöveggel:

“Tisztelt Mindenki! Csatlakozva az alul lévő íráshoz, leírom, hogy pár napja a fiaimnak az utcáról egy teherautó sofőrje odaadta ezt a kulcstartót, amit most a hír olvasása után szétszereltem. Melléklem a képeket, mert megdöbbentő!!!!!!!!!!!!!!! Azonnal összetörtem és kikukáztam! Nissan logós papírdarab és egy fényvisszaverős papír között volt a chip. Szétszedni csak fűrésszel tudtam. Vigyázzatok, igaz a történet!”

Természetesen ugyanarról a szerencsétlen napelemes kínai kulcstartótípusról van szó (ha jól látom, már 447 forintért vásárolható a neten), ami az eredeti, dél-afrikai híreszteléseket is szülte. A képen látható elektronika nyomkövetésre nem alkalmas, egyedüli funkciója, ahogy arról a Hoax-Slayer is ír, hogy működtesse a készülék világítását. Nincs tehát semmi új a nap alatt, a hazai rémhír követi a dél-afrikai fejlődését: előbb szövegesen, majd a szétszerelt és leleplezett kulcstartók fotójával próbálja sokkolni a közvéleményt.

Egy fotó a magyar verzióból:

Nyomkövetős kulcstartó hoax

És egy fotó a dél-afrikaiból:

Update 2 | Egy 2015-ös verzió:

“FIGYELEM FONTOS OSSZÁTOK MEG ! Pár napja a fiaimnak az utcáról egy teherautó sofőrje odaadta ezt a kulcstartót, amit most szétszereltem. Mellékelem a képeket, mert megdöbbentő !!!!!!!!!!!!!!! Azonnal összetörtem és kikukáztam! Nissan logós papírdarab és egy fényvisszaverős papír között volt a chip. Szétszedni csak fűrésszel tudtam. Vigyázzatok, igaz a történet! Sok helyen… benzinkutaknál, parkolókban, áruházaknál ingyen osztogatnak kulcstartókat, különböző dísztárgyakat az autókhoz!
NE FOGADJÁTOK EL !!! Ez egy CHIP amit a bűnözök az áldozatuk követésére használják. Most ezek a bűnözők követni tudnak és látják, hogy merre jártok, látják, hogy mikor vagytok otthon és mikor nem! Távollétetekben bármikor betörhetnek hozzátok! A rendőrség tájékoztatása szerint ezek romániai bűnözők! Ez egy új bűnözési irányzat! A hollandok már tömegtájékoztatásban leadták a lakosságnak. Értesítsd a barátaidat!!!!”

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!