A történet röviden: 1983. szeptember 26-án egy szovjet műholdas jelentés arról számolt be, hogy amerikai atomrakéták tartanak Szovjetunió felé. Az ügyeletes ezen az éjszakán egy Sztanyiszlav Petrov nevű tiszt volt.

A jelzés olyan történelmi pillanatban érkezett, amikor Washington és Moszkva között igen feszült volt a viszony. A riasztással egyidőben a NATO provokatív hadgyakorlatokat folytatott, a szovjetek pedig három hete lőttek le egy légterükbe keveredett dél-koreai repülőt.

Petrovnak kellett döntenie a fenyegetés valódiságáról, és ezt azonnal jelezni az operatív központnak. Valami miatt azonban habozott. Hibát gyanított – kevesellte az ellenséges rakéták számát és a földi radarok sem erősítették meg a támadást -, ezért a riasztást két alkalommal is hamisnak minősítette.

Ha egy állam nukleáris támadást indít, nem öt rakétával teszi meg. Ezzel igen kicsi károkat tudna csak okozni – mesélt utólag Petrov döntésének indokairól. Mivel sejtésére kézzel fogható bizonyítéka nem volt, csak bizakodni tudott igazában.

Sztanyiszlav Petrov atomháborút előzött meg
Sztanyiszlav Petrov

Sztanyiszlav Petrov jól döntött

Hamarosan kiderült, hogy jól mérte fel a helyzetet, még ha logikus gondolkozása révén akár csapdába is eshetett volna. Elemzők szerint ugyanis az amerikaiak megtévesztésként tényleg kezdhettek volna egy támadást kevés rakétával.

Petrov hideg fejéért előbb dicséretet kapott, aztán – hogy a riasztási rendszer okozta súlyos blamázst csökkentsék – mondvacsinált ürüggyel mégis felelősségre vonták. Később kiderült, hogy a téves riasztást a nap felhőkről visszavert sugarai okozták.

THE MAN WHO SAVED THE WORLD

From the documentary series “Strange Rituals” — The story of how nuclear apocalypse was narrowly avoided in 1983 by the actions of one man – Stanislav Yevgr…

Tényleg atomháború következett volna?

Hogy az atomháború bekövetkezett volna-e, ha Petrov lenyomja a rendszergombot, a Lemil hadászati blog szerzője szerint nem egyértelmű. Az viszont biztos, hogy a riasztás “egy paranoid és végtelenül bizonytalan felső vezetés elé került volna a szovjet oldalon, ami soha nem jó kombináció, ha a világ sorsáról van szó”.

Ugyanitt arról írnak, hogy Sztanyiszlav Petrov – aki a vele készült interjúkban tagadja, hogy hőstettet hajtott volna végre – a 2000-es években különböző nemzetközi elismerésekben részesült. Ezek egyike kapcsán Moszkva képviselői fontosnak tartották újra elmondani, hogy Petrov nem mentette meg a világot semmitől, egy ember ugyanis nem tudja befolyásolni a rendszer működését.

Az esemény 30. jubileumi évében egyébként egy 95 perces, sztárstatisztákkal teletűzdelt dokumentumfilm is készült Petrov rendhagyó éjszakai ügyeletéről. És ez még csak nem is az első erről szóló doksi volt.

“The Man Who Saved The World”- Promo Trailer – Kevin Costner, Robert De Niro, Matt Damon

“The Man Who Saved The World”- Stanislav Petrov, featuring Kevin Costner, Matt Damon, Robert De Niro, and Stanislav Petrov, among other celebrities….http:/…

The Man Who Saved The World

Update | Sztanyiszlav Petrov végül – 77 éves korában – 2017-ben hunyt el.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!