A Legendavadászat című könyvben már szó esett a Nagy Feróékra aggatott csirkés legendáról. Ebben Feró elmesélte, hogy a mai napig a csirkedarálásról a leghíresebb, noha soha életében nem darált, nem szaggatott szét semmilyen állatot a színpadon. Bizonyíthatóan volt viszont legalább egy koncert Budapesten, ahol a show áldozatául esett egy szárnyas. Igaz, a hírbehozottak – a CPg punkzenekar tagjai – szerint ez sem egészen úgy esett meg, ahogy később elterjedt.

Alice Cooper története

Időben jócskán megelőzve a legenda hazai verzióját, a sokkrocker Alice Coopert már a hatvanas évek végén hírbe hozták egy csirke színpadi legyilkolásával.

A sztár saját bevallása szerint az eseményre 1969-ben került sor Torontóban, ahol többek között John Lennon, Yoko Ono és a Doors is fellépett. Elmondása szerint azonban szó sem volt csirkefej-leharapásról. Mindössze annyi történt, hogy koncertje közben ismeretlenek bedobtak egy csirkét a színpadra, amit ő – arra számítva, hogy egy szárnyas állat repülni is tud – visszadobott a nézők közé, akik darabokra tépték.

Szintén Coopertől tudjuk, hogy miután Amerika-szerte elterjedt a fejleharapós-vérivós történet, Frank Zappától kapott egy érdeklődő telefont. Ebben felfedezőjük és támogatójuk azt tanácsolta Coopernek, bármi is történt Kanadában, ne tagadjon, ne cáfoljon, jót fog tenni a hírnevének. Egy nemhivatalos Alice Cooper oldal jólértesült rajongók verzióin kívül az együttessel kapcsolatban álló zenészek véleményét is idézi, többek között a performansz előzményeit és tudatosságát firtatva.

Ozzy Osbourne is képbe kerül

Később a másik ügyeletes rosszfiúról, Ozzy Osbourne-ról terjedt el, hogy denevérek fejét harapdálta, majd dobálta rendszeresen a közönségnek. Ez a legenda egy 1982-es iowai fellépést követően terjedt el, amikor is Ozzynak valóban bedobtak egy élő denevért, amire ő – mivel műanyagnak vélte – ráharapott.

A Rolling Stone magazin szerint a denevér élő volt, a bedobók vallomása szerint azonban már döglötten vitték a koncertre. Maga Osbourne 2002-es könyvében arról írt: nemcsak élő volt az állat, de meg is próbálta harapni, így az eset után a veszettségi oltást sem úszta meg.

Ozzy Osbourne Bites Bats Head Off!

Famous moment in rock n roll history when legendary metal icon Ozzy Osbourne bit this unconcious bats head off!

Marilyn Manson sem maradhatott ki

A legújabb kori ügyeletes állatkínzó Marilyn Manson lett, akiről a 90-es évek végén terjedt el, hogy koncertjei előtt kiskutyákat dobál a nézők közé, és addig nem kezdi el a műsort, amíg azok életben vannak. Ez a legenda sem igaz, mint ahogy a Snopes szerint valótlan az is, hogy az énekes drogot dobál nézői közé, szűz lányokat áldoz a Sátánnak, vagy hogy kiszedette bordáit, hogy könnyebben kielégíthesse magát orálisan.

A szereplők vallomásai szerint tehát a fenti rocklegendák véletlen események tudatos vagy akaratlan túlspilázásából jöttek létre. De nem ritka az sem, hogy a sokkrockerek egymástól öröklik a rájuk ragasztott vad történeteket.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!