A szöveg – amely pár nap alatt több mint 10 ezer megosztást élt meg – így néz ki:

“Kedves autós Ismerőseim! Saját példámon felbuzdúlva szeretnék veletek megosztani egy hasznos információt! Miután e kellemesnek nem nevezhető látvány fogadott ebéd után a belvárosban,a munkájukat precízen és komoly ügybuzgósággal végző közterület felügyelő egy számunkra új és feletébb autósbarát infót mondott el nekünk! Ha vesszük a fáradtságot és az okmányirodában az autónk információink mellé rendeljük a mobil számunkat,akkor ők bírságolás előtt figyelmeztetnek minket a szabálytalanságra,és ha 15 percen belül megszüntetjük azt,akkor egy forintba sem került a figyelmetlenségünk!!! Egyébként ez a “szolgáltatás” két éve működik,csak senkinek nem kötik az orrára!;))“.

Első olvasás után kamut kiáltottam volna, de aztán megnéztem a kerékbilincselésről szóló, 55/2009. (X. 16.) IRM rendeletet, melynek 4. paragrafusában ez olvasható:

“4. § (2) Az intézkedés megkezdésekor az üzemben tartó személyének megállapítása céljából a járművet ellenőrizni kell a közúti közlekedési nyilvántartásról szóló törvény alapján vezetett nyilvántartásban.

(3) Ha a nyilvántartás tartalmazza az üzemben tartó rövid szöveges üzenet fogadására szolgáló elérhetőségét vagy telefonszámát, akkor egy alkalommal meg kell kísérelni az üzemben tartó értesítését az intézkedés megkezdéséről.
(4) Ha az üzemben tartó a (3) bekezdés szerinti értesítésre adott válaszában jelzi, hogy 15 percen belül a helyszínre érkezik, és a járművet eltávolítja, akkor az intézkedést fel kell függeszteni. Ha ez az időtartam eredménytelenül eltelt, az intézkedést folytatni kell.”

A Záró rendelkezésekből az is kiderül, hogy a 4. § (3) és (4) bekezdése 2010. január 1-jén lépett hatályba.

Nem volt egyértelmű azonban, hogy a rendeletben lévő “az intézkedést fel kell függeszteni” és a facebookos szövegben olvasható “egy forintba sem került a figyelmetlenségünk” ugyanazt jelenti-e.

Az Autonavigátor viszont pár telefonnal rövidre zárta a dolgot: valóban bejegyeztethetjük mobilszámunkat autónk rendszámához (amihez az autó és saját papírjaink szükségesek, az ügyintézés pedig 2370 forintba kerül), de a VII. kerületi közterület-felügyelet által adott tájékoztatás szerint a teljes bírságot nem úszhatjuk meg, csak egy részét és persze autónk megbilincselését.

Update: Közben Gábor azt írja, neki semmit nem kellett fizetnie egy hasonló esetben.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!