Valamikor a tavasz végén jutott eszembe az ötlet, hogy emléket kellene állítani egy pesti legendának vagy egy legendás pesti eseménynek. Megkerestem Flór Pétert a Színes Várostól, aki azonnal rábólintott az ötletre, és a nyár folyamán sikerült is szereznie egy felületet a projekthez – a Mika Tivadar Ház üres tűzfalát. Kiválasztottunk három potenciális jelöltet, majd Flohr Zsuzsi és Tóth Balázs munkájának köszönhetően létrejöttek a látványtervek is.

UPDATE: Rejtő legendabeli pincére kerül a Mika tűzfalára, miután csaknem annyian szavaztatok rá, mint a másik két jelöltre összesen. A 23 ezer beérkezett voksból a pincér 11 ezret, Tesla és Füttyös pedig 6-6 ezer szavazatot kapott. Flór Péter ígérete szerint a festmény megvalósítása tavasszal lesz, átadását pedig Rejtő Jenő születésének március 29-ei évfordulójára várhatjuk. Köszi a sok szavazatért, jelentkezem, amint újabb hírek lesznek.


Nagyobb térképre váltás

Az, hogy a három legenda közül melyik kúszik fel a Mika falára, egy online szavazás keretében ti döntitek el. A festés időpontja még bizonytalan, szeretnénk még idén lezongorázni, az idő azonban kifoghat rajtunk. Addig is a jelöltek:

Az első Rejtő Rejtő névtelen pincére…

… akinek a városi legenda szerint a szerzőzseni kéziratokkal fizetett a Japán kávéházban, és aki ezt követően azonnal rohant pénzéért a szemközti kiadóba, ahol már türelmetlenül várták a folytatást. A történet Thuróczy Gergely Rejtő-szakértő szerint nemcsak a kortársak visszaemlékezéseinek, hanem az író írásaihoz való viszonyának is ellentmond. Egyrészt Rejtő kiadója nem valószínű, hogy sokat bajlódott volna az oldalankénti fizetéssel, másrészt Rejtő sosem írta készre műveit. Az író hosszú és dühödt levelekben tiltakozott, ha többszörösen átírt anyagából a kiadó húzott valamit. Márpedig ha valaki ennyire ragaszkodik a szövegéhez, az nem sordíjra ácsingózó bérszerző, hanem igazi művész. A legenda esetében inkább egy vándoranekdota Rejtőre címkézéséről lehet szó, mégis annyira ismert, hogy úgy gondoltuk, ez lesz az egyik jelölt.

A második jelölt Füttyös Gyuri…

… akit fél Budapest ismert, de senki nem tudott róla semmit pontosan, emléke megmaradt viszont Gothár Péter Ajándék ez a nap című filmjében és Kováts Kriszta egy dalában:

“Egy legenda járja Budát és Pestet, / Egy kósza legenda járja, / Egy férfiről, aki nagyokat lépve / A pesti utcákat járja. / Mérnök volt és légnyomást kapott, / legalábbis így szól a fáma, / Negyvenötben, vagy ötvenhatban, / És azóta az utcákat járja.
Csak olyankor látjuk megállni őt, / Ha leszólít: Adj egy kettest! / Messziről látni, ha közeledik, / És a kabátja szárnya repked. / A Keletinél jár, a Nyugatinál jár, / A sapkája persze svájci, / És veri a falat, ahogy őt is verte / Az Isten is meg más is.
Őőő a Gyuri, a Gyuri, a Füttyös Gyuri, / aki fütyül a történelemre, / De naponta újabb hírekkel teli / Napilapokkal csap a fenekekre”.

Mint az a különböző sajtóorgánumok nyomozásaiból kiderült: Gyuri polgári neve Szabó György volt, tizenegyedik kerületi gyerekkori játszótársai szerint pedig nem mérnök volt, hanem autófényező. 1956-ban légnyomást kapott egy orosz lövéstől (más források egy haláleset okozta sokkról beszéltek), ezután anyja gondozta, akivel a hatvanas évek elején Budáról Pestre költözött. Ekkor már mindenki ismerte a városban: a járókelőktől egy forintot kért (mások szerint kettőt), és Esti Hírlapjával (egykori játszótársai szerint sportújságjával) rácsapott minden arra járó nő fenekére. A kilencvenes évek közepén tűnt el a városból, egyesek szerint meghalt a Keletinél, mások szerint vidékre költözött.

A harmadik jelölt pedig – a személyes elfogultság bejelentése mellett – Nikola Tesla és magyar barátjának, Szigeti Antalnak…

… a városligeti sétája, mely során a későbbi világhírű felfedező, akkor még pályakereső fiatal – saját sci-fibe illő elmesélése szerint – felfedezte a váltóáramú motor alapjait. A fiatal Nikola Tesla akkoriban a Központi Távíró Hivatalban dolgozott, szinte éhbérért. Egészségi állapota folyamatosan romlott, az orvosok nem tudtak mit kezdeni rejtélyes megbetegedéseivel. Végül magyar barátja és kollégája, Szigeti Antal találta ki számára, hogy rendszeres mozgással az egészsége is rendbe jöhet. Egyszer egészen a Városligetig sétáltak, ahol Teslának egy Goethe-idézet szavalása közben állítólag bevillant egy működési rajz, amit aztán pálcával gyorsan le is rajzolt a homokba. E jelenésre azonban Teslának nincs hiteles bizonyítéka, a feltaláló visszaemlékezésének köszönhetően azonban a Városligetnek született és a mai napig él egy legendája, ami most a Mika falára kerülhet.

Minden rajtatok múlik, szavazni két helyen is tudtok, egy hónapon át. A végén a Facebookon és a Színes Város oldalán összegyűlt szavazatokat összesítjük. Ha tetszik az ötlet, toborozzatok szavazókat a kedvencetekre!

A projekt sajtója:

– Index.hu: Rejtő, Füttyös vagy Tesla legyen a Mika Tivadar Ház falán?
– hvg.hu: Városi legendák a tűzfalakon
– msn mainap: Tűzfalra megy egy budapesti legenda
– Tiszatáj: Rejtő Jenő pincére, Nikola Tesla vagy Füttyös Gyuri képe kerülhet egy budapesti tűzfalra
– MNO: Füttyös Gyurit a tűzfalra?
– Népszabadság: “Aki napilapokkal csap a fenekekre!”

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!