Az áramrázta kőművesről szóló bejegyzésben megemlítettem egy másik klasszikus városi legendát, a véletlenül megtapizott mesterember történetét is. A sztori így néz ki egy weben talált verzió szerint:

„Hűtőgépszerelő bebújva szerel a szekrénybe, hazatérő asszony, férjének nézve, egy ’Helló apuskám!’ közben megbirizgálja kilógó hátulját. Mester meglepett kiugrás közben beveri fejét, elájul. Mentősők hordágyon viszik le az emeletről, de az eseten annyira röhögnek, elejtik, eltörik a lába…”

Régóta mesélik világszerte

A városi legendák nagymestere, Jan Harold Brunvand a szóbeszéd egy korai írott változatát már egy 1971-es újságcikkben megtalálta. A pikáns incidensnek a tengerentúlon két fő változata létezik: az egyikben egy vízvezeték-szerelőt ér baleset, a másikban pedig egy autószerelőt.

Brundvand szerint e történeteket előszeretettel keverik más balesetes legendákkal, például a fent idézett nevető mentők motívumával (ami egy másik legenda kapcsán már itt is megjelent) vagy a robbanó vécés sztorival. Update | Egy ilyen összekapcsolás a 2014-es angol írásbeli feladatai között is megjelent.

Hűtőszerelő balesete

A Válogatott városi mondák című brit gyűjtemény az autószerelős verziót idézi.

Bevásárolni indul férj és feleség, de induláskor észreveszik, hogy kocsijuk elromlott. A nő elmegy gyalog, a férfi otthon marad autót szerelni. Hazaértekor a nő látja, hogy férje még mindig a kocsi alatt dolgozik. Játékosan benyúl a lábai közé, egy kicsit meggyömöszködi, majd továbbáll. A konyhába érve aztán megrökönyödötten veszi észre, hogy férje odabent szürcsöli teáját. Kiderül, hogy akit kezelésben részesített, az egy időközben kihívott szerelő volt. A mesterember mindeközben kint feküdt eszméletlenül, miután beverte a fejét a kocsi aljába. 

A Big Book of Urban Legends képregényes válogatásának slusszpoénja az, hogy az ájult mester órabérben dolgozik.

Szerelő balesete képregényben

Teaidő!

E történetekhez hasonló az már a 40-es években lejegyzett legenda, amelyben egy nő épp fürdik, a ház férfi vendége pedig mosdót keres. A nő – azt gondolva, hogy a férje az illető – incselkedve kiszól: „Gyere és vedd el, amíg tiszta”.

A legenda angol verziójában a nő vacsora előtti tusolását végzi, amikor a vendég véletlenül megjelenik a fürdőszobában. Az asszony kinyúl a zuhanyfüggöny mögül, és kezeit a férfi lábai közé irányítva így szól: „Ding-dong, vacsoracsengő!” (más verziókban: „Teaidő”).

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!