Az alábbiakban olyan eseteket gyűjtöttem össze, amelyek az arc nélküli harci eszköz civil lakosságból kiváltott félelmeit mutatják be.

Drónok az USA-ban: “ugyanazok a gépek!”

Az Egyesült Államokban júniusban azzal vádolták meg a környezetvédelmi szövetségi ügynökséget (Environmental Protection Agency – EPA), hogy a háborúkban használt pilóta nélküli, távirányítású gépekkel figyelik az amerikai farmereket.

A szóbeszéd háttere az volt, hogy az EPA valóban rendszeresen ellenőrzi – ember vezette – kisrepülőkkel a farmerek termelési gyakorlatát, egész egyszerűen azért, mert ez szerintük sokkal olcsóbb, mint a földön körbejárni a birtokokat. A farmerek saját és családjuk privát életét féltve már többször szót emeltek e gyakorlat ellen, májusban például kongresszusi képviselők írtak egy levelet ez ügyben. Ebben ők is csupán kisrepülőket említettek, a drón kifejezés szóba sem jött. Mindez azonban a twitteren már úgy terjedt el, hogy a képviselők szót emeltek a drónos megfigyelés ellen.

Az állítás a Twitterről bepörgött különböző blogokra, onnan tovább konzervatív oldalakra, aztán ezekre hivatkozva a “drónveszélyt” már politikusok is felemlegették, akiket pedig a sajtó idézett. Közben meglett a főfelelős is: Barack Obama amerikai elnök, aki környezetvédelmi megfigyelésnek álcázva figyelteti hazája polgárait – méghozzá ugyanolyan eszközökkel, amiket a terrorizmus ellenes harchoz használ az amerikai hadsereg.

A szóbeszéd hamarosan a The Daily Showban is megjelent, de az ottani szatirikus megközelítés ellenére tovább terjedt. A hisztéria csúcsán az a képviselő, aki korábban maga is a drónmentes levél aláírói között volt, elkezdett hirtelen drónokról beszélni – méghozzá a saját korábbi levelének sajtó által félreértelmezett változatára hivatkozva.

Mesterséges rovarok amerikai tüntetéseken

Pár hete már itt is szóba jött az a levél, amely egy nagy távolságból irányítható, kamerával, mikrofonnal felszerelt, DNS-minta vételére és nyomkövető elhelyezésére alkalmas szúnyogdrónnal riogatott. Erről akkor a Snopes-ra hivatkozva megírtam, hogy ugyan hasonló mikrorepülőgépek fejlesztése nem példa nélküli, az eszköz nem egy létező modell.

Ugyanebben a Snopes-bejegyzésben esett szó arról is, hogy különféle amerikai politikai események, tüntetések résztvevői már évek óta mesélnek ellenük bevetett, rovarszerű drónokról. A Snopes két eseményt idéz is: egy 2004-es republikánus konvenciót, ahol egy fekete szitakötőre lettek figyelmesek a jelenlévők a 7th Avenue felett, illetve egy 2007-es, washingtoni háborúellenes tüntetést, ahol egy “szitakötőnek túl nagy”, furcsa, minihelikopterszerű objektumot szpottoltak a jelenlévők.

Egy megkérdezett rovarszakértő szerint azonban amit a tüntetők láthattak, bőven lehetett szitakötő is – Washingtonban ugyanis honos e rovarok egy nagy és extravagáns fajtája. Amit viszont a Snopes nem idézett a rovarszakértőtől: azok a beszámolók már nem értelmezhetők erre az állatra, amik három szitakötő együttes mozgásáról számolnak be – e rovarok ugyanis nem mozognak kötelékben.

Update: 2013 májusában Barack Obama amerikai elnök bejelentette, hogy a felfegyverzett drónok alkalmazása kizárólag az Egyesült Államokon kívüli területekre korlátozódik. Ami az egyéb drónokat illeti: a szövetségi hatóságok belföldön alapvetően az országhatárok feletti járőrözésre használják őket és különleges esetekben bűnügyeknél is. Sajtójelentések szerint februárban is ilyen eszközt alkalmaztak, amikor Alabamában egy fegyveres lelőtte egy iskolabusz sofőrjét és túszt ejtett. 2013 júniusában Robert Mueller, az FBI igazgatója egy szenátusi meghallgatáson elmondta: az irodának csak “nagyon kevés” drónja van és azokat “nagyon ritkán” alkalmazza.

Drónok Jemenben: “A feleségeinket fotózzák”

Jemen azok közé az államok közé tartozik, ahol az utóbbi időben elszaporodtak a terroristagyanús személyek elleni drónos csapások. Augusztus végén vadászták le például az al-Kaida helyi szárnyának egyik magas rangú tagját, aki állítólag kitervelője volt egy francia olajszállító hajó elleni támadásnak.

A The Economist helyszíni beszámolója szerint az emberek a támadások óta félnek bármilyen olyan eseményre menni, ahol férfiak gyűlnek össze nagyobb számban – legyen az esküvő vagy szimpla baráti beszélgetés, étkezés. Egy a lapnak nyilatkozó férfi arról számolt be, hogy hetente legalább egy drónt lát vagy hall elrepülni a háza felett. A pilóta nélküli gépek mindennapos beszédtémává váltak, a helyiek rettegnek attól, hogy így kémkednek utánuk és feleségeik után, akiket szerintük le is fotóznak – ami a konzervatív Jemenben főbenjáró bűn.

A semmiből pillanatok alatt érkező, sok esetben civilek életét is fenyegető veszély érthetően félelmet kelt az emberekben: a rettegés átszövi mindennapjaikat, aminek köszönhetően egy idő után sokan talán már egy szimpla madárban is drónt látnak. Ráadásul a valós drónok a célszemélyre vonatkozó információgyűjtés során – mint azt egy drónirányító ezredes, D. Scott Brenton a New York Times-nak elmesélte – látják a megfigyeltek családtagjait is.

Sokszor látok anyákat gyerekekkel, aztán apákat gyerekekkel, és gyerekeket, ahogy futballoznak...” – nyilatkozta a tiszt a lapnak. Ezt fotózgatásnak vagy leskelődésnek – főként olyan irányúnak, mint a jemeni férjek gondolják – nevezni túlzás, és valószínűleg jóval kevesebb embert érint, mint ahányan erre gondolnak, ha felnéznek az égre.

Fotó: Ben Sweet / unsplash.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!