Chemtrail-ügyben a web tele van pro és kontra véleményekkel. Mivel a felettünk húzódó égbolt mindenkit érint, mindenki el is akarja mondani a maga verzióját. Általánosságban megfigyelhető, hogy minél hosszabb az elméletleírás, annál több ellentmondásba keveredik a cikk szerzője. A másik oldalt nézve: nehezen érthető fizikai jelenségekről lévén szó, minél részletesebb egy cáfolat, annál több kérdőjel jelenhet meg egy laikus fejében a cikk olvasása közben.

A hivatalos cáfolatok ráadásul amúgy sem győzik meg az elmélet hívőit, a hatalom tagadó nyilatkozatai ugyanis illeszkednek az összeesküvés teóriájába. “Mindent elkövetnek a tevékenység titokban tartása érdekében, és ehhez minden eszközük meg is van, a tudománytól a manipuláción át az elhallgattatásig” – sugallják a teória terjesztői.

Miután átrágtam magam jó pár szövegen, úgy döntöttem, újabb terjedelmes összefoglaló helyett egy átlátható bejegyzésben mutatom be a chemtrail-elmélet fő – egymással egyes verzióiban ellentmondó, így részeiben önmagát is leleplező – állításait, majd a szkeptikusok ellenérveiből idézek röviden. Akit ennél részletesebben érdekel a teória, a megadott linkekről kiindulva további forrásokhoz juthat el.

Kondenzcsík a Life magazinban

A chemtrail-elmélet

Kondenzcsík és kondenzcsík között is van különbség. Vannak gyorsan eltűnő, “normál” kondenzcsíkok és vannak lassan eltűnő, széles csíkok. Utóbbiak az elmélet szerint valójában nem is kondenzcsíkok, hanem úgy keletkeznek, hogy titokzatos repülők mérgező vegyi anyagokkal permeteznek minket.

Az állítólagos megbízók

– legtöbbször egy határokon átívelő “háttérhatalomra” fogják a permetezést,
– más verziókban a kormány (csak így, minden további meghatározás nélkül) vagy az amerikaiak és szövetségeseik a ludasak,
– magyar nyelvterületen pedig – igaz, csak sejtetés szintjén – olyannal is találkoztam, hogy az ellenséget honosították (“lehetséges, hogy a furcsa csíkok az Orbán-kormány, illetve a szaktárca tudtával kerülnek egünkre?”)

Állítólagos célok

– az időjárás befolyásolása,
– a globális felmelegedés megakadályozása,
– népességszabályozás (meddőséget okozó betegségek terjesztésével),
– népirtás (halálos betegségek terjesztésével),
– agykontroll,
– csillagháborús technikák alkalmazása (?).

A módszer felbukkanásának ideje 

Először a 90-es évek közepén Kanadában, az USA-ban és Nagy-Britanniában figyelték meg a jelenséget, azóta állítólag világszerte tapasztalták, kivéve Kínát.

A felhasznált repülők

– titkos és átalakított repülők, melyek mozgását a minden gépet feltüntető radar sem érzékeli,
– egy másik verzió szerint a személyszállító repülők is benne vannak a projektben (“Egy repülőgép-szerelő beszámolója szerint kis híján kirúgták, amikor egy utasszállító gép szervizelése közben oda nem tartozó tartályok csővezetékét próbálta megfejteni.”),
– egy harmadik elmélet szerint ufók végzik a szórást.

A permetezett mérgező anyagok

– alumínium,
– cink,
– stroncium,
– bárium.

A “bizonyítékok”

– csíkos égboltot ábrázoló fotók és videók
– fotók átalakított permetezőgépekről,
– “statisztikai” adatok és “tudományos” vizsgálatok,
– “törvények” idézése, amelyek lehetővé teszik az ilyen beavatkozásokat,
– különféle szervezetek “beismerő vallomásai”.

A szkeptikusok főbb ellenérvei

– a chemtrail-csíkok valójában normál repülők nyomai az égbolton,
– a kondenzcsíkok ugyanis a chemtrailisták tanaival ellentétben sokfélék lehetnek és nem tűnnek el azonnal,
régen is voltak hosszan tartó és széles kondenzcsíkok (lásd például a bejegyzés első, 1944-ben fotózott képét),
– a “gyanús” gépeket mutató fotók és videók többnyire legális funkciójú repülőket ábrázolnak, esetenként pedig hamisítványok,
– az elmélet hívői gyakran élnek csúsztatásokkal a tesztek, a hivatalos beismerések és az eljárás elleni politikai lépések idézésekor,
– válaszok további kérdésekre itt és itt.

UPDATE: további részletek a kondenzcsíkok természetéről ebben a vendégposztban.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!