A versenyt a 2008-as olimpián verhetetlen Phelps 50,58 másodperces idővel nyerte szerb riválisa, Milorad Csavics előtt, aki mindössze egy századdal lemaradva, 50,59 másodperc alatt ért célba.

Michael Phelps – 100m Butterfly final – Beijing 2008

Michael Phelps won the event after coming from behind Serbia’s Milorad Cavic, to beat him by one one-hundredth of a second. Australian Andrew Lauterstein won…

A párbajra Phelps az MTI híradása szerint később így emlékezett: “A verseny előtt Csavics edzője megjegyezte, jót tenne nekem, ha elbuknám ezt a döntőt. Ettől viszont nagyon feltüzelt. Amikor kijöttem a medencéből, szóltam neki: ez nem jött be. Bár be kell vallanom, amikor célba csaptam, azt hittem, csak második vagyok”.

Van egy felvétel a verseny elejétől a végéig a víz alól is…

Michael Phelps 100m Fly Beijing (Underwater View)

this is a video of the 100m fly in the 2008 Olympicsthis was one of the greatest races of all time and was won by micheal phelps over Milorad Cavic, the winn…

… illetve az esetet követően a Sport Illustrated kikockázta a finist:

Csavics vc. Phelps

Manipulált az Omega?

A szerbek először óvtak, és azt gyanították, hogy az amerikai úszó szponzoraként is fellépő hivatalos időmérő, az Omega manipulálta a végeredményt. Az illetékes bizottság viszont helyben hagyta a dobogósok sorrendjét.

Csavics személyesen nem támogatta a szerb beadványt, bár Phelps első helyének jogosságát ő is megkérdőjelezte: “Jobban szerettem volna, ha nem tiltakozunk, én ilyesfajta harcba nem akartam belemenni, bár mindannyian tudjuk, hogy az időmérési technika tökéletlen, előfordulhat, hogy rosszul működik“.

Az Omega fotója

Később az Omega hivatalosan is nyilvánosságra hozta azt a fotót, amelyen állítólag látszik, hogy Phelps legyőzi Csavicsot. A cég illetékese elmondta: a stopper akkor áll meg, amikor az úszó legalább 3 kilós erővel nyomja a falat; erre azért van szükség, nehogy egy hullám állítsa meg az órát.

A kinagyított képen egyértelműen látszik, hogy amikor Phelps megnyomja a falba épített érzékelőt, Csavics még csak közelít. Fotót a vitatott esetekre használjuk. Ebben az ügyben is ez történt, de például a váltók esetleges rossz váltásakor is alkalmazható” – idézte az MTI a szakembert.

A nemzetközi szövetség (FINA) igazgatója, Cornel Marculescu is megszólalt az ügyben, jelezve: “A mi sportágunk az, amelyben a sportolók érintéssel maguk állítják meg az órát. Az Omega nem tudja megállítani az órát. Nincs célvonal, nincs célfotó. Az az első, aki először érinti meg a falat”.

És akiknek ez sem volt elég

A közzétett képek nem győztek meg mindenkit: az esetet követően a neten sorra jelentek meg a “bizonyító” videók, melyek Csavics elsőbbségét mutatták ki. Az alábbi videó például, amit a nyilvánosságra hozott fotókból raktak össze, azt állítja, Phelps győzelme fizikailag lehetetlen:

Michael Phelps 7th Gold Medal Faked

U.S. Citizen \\\\\\ WARNING!!!! ////////////2012 Media Subversion List – Coup D’Etat , Treason USAhttps://forums.craigslist.org/?act=…

De van videó az állítólagos “elveszett” célfotóról is (sajnos nem lehet beágyazni), és elkészült a futam X-aktásított változata is, amely már zenéjével is szörnyű összeesküvést sejtet.

Az ügyben nem akarok állást foglalni, mert elfogult vagyok. A szememnek, az eszemnek és szívemnek is legelfogadhatóbb magyarázatot az esetre az Omega képviselője adja: Csavics érintette meg először a falat, de gyengén, és a berobbanó Phelps-et érzékelte elsőnek az időmérő.

De ami a legfontosabb: négy év után Csavics most újra megpróbálhatja. S bár Phelps legyőzése már egyáltalán nem lenne olyan világraszóló siker, mint 2008-ban (Phelpset azóta már legyőzték az olimpián), az arany még ugyanúgy csilloghat. Kérdés: a szerb négy évvel ezelőtti űrruhája nélkül és műtéte után is versenyben lesz-e?

Update | Nem sikerült a visszavágás, az egy század 2012-re egy másodpercre nőtt. Bár a szerb féltávon a selejtezőben és a döntőben is vezetett, a végére kifulladt, és még az éremről is lemaradt. Csavics a negyedik helyet csalódásként értékelte, és bejelentette visszavonulását.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!