1. Nem kék

Mivel a holdfázisok 29,5 naponként ismétlődnek, és egy naptári hónap is közel ennyi napból áll, általában havonta egy teliholdat láthatunk. Ha viszont a telihold a hó legelejére esik, ugyanabban a hónapban láthatunk még egyet. Ezt a jelenséget – egészen pontosan a hó második teliholdját – nevezzük Kék Holdnak.

2. Ritka, de nem annyira

Bár a „once in a blue moon” jelentése az angolban “nagyritkán” és “sohanapján”, valójában ennél gyakoribb jelenségről van szó. Ennek oka az, hogy a ritkaságra utaló mondás jócskán megelőzte a kifejezés ma használatos formáját. A Kék Hold név ugyanis már több mint 400 éve ismert a folklórban, de korszakonként mást és mást értettek alatta.

A Kék Hold jelenség – mai értelmezésében – körülbelül két és félévente ismétlődik, de volt már olyan is, hogy három hónap alatt kétszer fordult elő. Legutóbb 2009 decemberében volt Kék Hold, legközelebb pedig – leszámítva az augusztus végit – 2015 júliusában lesz.

Philip Hiscock folklorista szerint a nyelvi fordulatbeli Kék Hold ezzel szemben azokra az esetekre utal, amikor a Hold valóban kék színű volt – ez pedig sokkal ritkább (lásd a négyes pontot).

3. Ez a Kék Hold nem annyira öreg

A Kék Hold mai használata még a tengerentúlon is viszonylag friss dolog. Egy amerikai folklorista a nyolcvanas évek végén figyelt fel rá először, amikor a tévéadók és újságok régi jó kifejezésként próbálták eladni a hónapon belüli második teliholdra.

Philip Hiscock viszont bebizonyította, hogy a kifejezésnek ebben az értelemben nincs hosszú múltja, egyszerűen arról van szó, hogy valaki megpróbálta réginek beállítani. Kutatásáról és a Kék Hold további jelentéseiről bővebben itt olvashattok.

4. Amikor a Hold tényleg kék

Van olyan, hogy a Hold valóban kéknek látszódik: például nagy vulkánkitörések után, a légkörbe kerülő korom- és hamuszemcsék miatt. Kéknek látták állítólag 1883-ban, az indonéziai Krakatau vulkán kitörésekor, és 1983-ban, a mexikói El Chichon erupciója után is.

5. Nem mindenhol az augusztus lesz az idei Kék Hold hónapja

Új-Zélandon például augusztus második teleholdja átcsúszik éjfél utánra, azaz szeptember elsejére, így ebben a térségben szeptemberben lesz megfigyelhető a jelenség.

6. Kék Hold mint az egyedüllét szimbóluma

A Kék Hold kifejezés gyakran jelenik meg különböző dalokban a szomorúság és a magány szimbólumaként:

“Blue moon, | You saw me standing alone, | Without a dream in my heart, | Without a love of my own.”

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!