A képhez kapcsolt kísérőszöveg szerint a különleges sírt Szozopol strandján találta egy Dimitrov nevű kutató, és a fotó egy Peter Gencsev nevű újságíró Facebookos oldaláról terjedt el. Valójában viszont a fenti fotó nem más, mint a Worth1000.com oldal egy Photoshop versenyének helyezettje – olvasható a Snopes-on.

Szozopolból a közelmúltban valóban érkezett régészeti hír, de az nem sellőkkel, hanem vámpírokkal volt kapcsolatos. Mint arról az MTI is beszámolt 2012 júniusában: a fekete-tengeri üdülővárosban talált, hétszáz éve élt férfi mellkasából egy vaspálca állt ki. Bozsidar Dimitrovnak (valószínűleg innen a kísérőszöveg Dimitrova is), a bolgár Nemzeti Történeti Múzeum igazgatójának közlése szerint az elhunytat valószínűleg azért szúrták meg többször is, mert attól tartottak, hogy vámpírként kel ki a sírból.

A szakértő szerint a “vámpír” művelt személy lehetett, esetleg gyógyító, s az ilyen embereket általában gyanakvással kezelték a középkorban. Míg Szozopolban ez volt az első “vámpírsír”, Bulgáriában száznál több hasonló temetkezést fedeztek fel az utóbbi években. A bolgár Nemzeti Történeti Múzeum igazgatója érdekességként megemlítette, hogy az összes “vámpírsírban” férfi nyugodott, a boszorkányoktól a jelek szerint nem féltek.

Visszatérve a fenti képre: nem ez volt az első alkalom, hogy egy Worth-on felbukkanó, manipulált kép kísérőszöveget kapott, és valóságként beállítva indult világhódító útra. A mostani kép alapja az alábbi fotó volt, és az átalakítás utánról olyan verziója is van, amelybe még egy régészt is belemontíroztak:

A sellős aktualizálás az elmúlt hetek televíziós őrületére reflektál. Május végén ugyanis, a Discovery egy dokumentumfilm formátumú, fiktív műsora után tömegek jelentkeztek az iránt érdeklődve, tényleg vannak-e sellők. A felzúdulás akkora volt, hogy a tengerekkel foglalkozó tudományos hivatalnak, a National Ocean Sercive-nek válaszközleményt kellett kiadnia, amiben hangsúlyozták: nincs bizonyíték a különös tengeri teremtmények létezésére.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!