Azt nem tudni, a fenti képen látható gyermeket valóban postára adták-e, vagy a postás csak egy humoros felvételhez pózolt a kicsivel, a Smithsonian Intézet képaláírása szerint viszont a belföldi csomagküldő posta 1913-as amerikai bevezetése után legalább két esetben történt ilyen postázás. A gyakorlat azonban nem volt hosszú életű, a posta vezetése ugyanis hamar betiltotta a gyerekszállítás e módját – olvasható a Smithsonian flickres oldalán.

A New York Times egy 1913-as cikkének tanúsága szerint egy lakos arról kért útmutatást a posta vezetőjétől, milyen formai követelményeknek kell megfelelni egy gyerek feladása során. Válaszból kiderült: a gyerekek nem tartoznak a méhek és bogarak kategóriájába, vagyis a postára egyedüli élőlényként adható cikkek közé.

Ennek ellenére voltak, akiket ez az állásfoglalás nem érintett meg – vagy csak nem hallottak róla. Minden idők egyik legfurcsább postai csomagja egy May Pierstorff nevű hatéves lány volt (lásd a jobboldali képen), aki még éppen befért a 23 kilós súlyhatárba.

A postaköltséget – 53 centnyi bélyeget – a kislány kabátjára ragasztották. A gyerekcsomag az idahoi Grangeville-ből Lewistonba tartott, 1914 februárjában, a célállomáson pedig a nagyszülők fogadták. A kislány a teljes utat a vonat postakocsijában tette meg.

A csomagküldés egyébként hamar igazi sikerágazat lett Amerikában, és ez a gazdaságban is megmutatta a hatását – többek között ekkor jelentek meg a termékeket házhoz szállító vállalkozások.

A szolgálatás első öt napján 1 594 postahivatalban körülbelül 4 millió küldeményt vettek fel; az első hazai csomagküldemény hat tojás volt, és sokáig ez volt az egyik leggyakoribb árucikk.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!