Személyes intró: pár hónappal ezelőttig, amíg szembe nem jött valahol a fotó története, eszembe sem jutott volna, hogy ez egy fénykép. Minden egyes felbukkanásakor számítógépes grafikának gondoltam, és tervbe vettem valami élettelibb képre cserélését; ezt a projektet azonban igénytelen háttérképkezelőként napról napra elbuktam.

Windows XP Luna

Az 1941-es születésű Charles O’Rear 25 évet dolgozott a National Geographic magazin fotósaként, több, nagy borvidékeket bemutató könyve megjelent már, legismertebb képe mégis egy üres mezőt ábrázol – ezt a fotót vásárolta meg tőle ugyanis a Microsoft a Windows XP alapháttérképének.

A kép nem a szoftveróriás rendelésére készült, O’Rear egy kaliforniai borvidéken történő utazása során lőtte még 1996 januárjában, egy országúti pihenés közben. Állítása szerint a kép nem digitális manipuláció műve, azon a téli napon, amikor készült, utómunkálatok nélkül is ilyen idilli volt a táj a 12/121-es út mentén. Arra, hogy nem mindig az, a tíz évvel később készült, After Microsoft nevet viselő kép és a Street View frissebb képe a bizonyíték:


Nagyobb térképre váltás

Fotójáért O’Rear bevallása szerint hatalmas pénzt kapott a Microsofttól; a pontos összeg titkos, de valószínűleg toplistás az aktív fotósoknak egy képért fizetett summák rangsorában.

Ami a szimbolikus egymilliárdot illeti: a számítógépek számából és az operációs rendszerek százalékos arányából ugyan körülbelül megmondható, hogy egy adott időben a felhasználók hány százaléka használt XP-t, a képet látók köre azonban ennél szélesebb – de akár szűkebb – is lehet, és nincs ember, aki erre pontos számot mond.

O’Rear a Mashable-nek a minap úgy nyilatkozott: az egymilliárdos szám egy régóta ismert becslés (bár ő maga 2010-ben még milliárdokról beszélt), a lényeg viszont szerinte nem ez, hanem hogy valószínűleg nincs olyan ország világon, ahol ne ismernék fel a fotóját.

Charles O’Rear képei a Corbis-nál
Charles O’Rear boros könyvei

Update | Az XP támogatásának leállítása után a fotóst újra megkérdezték képe készítésének körülményeiről.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!