Megint csak Alex Boese könyvéből idézek néhány érdekes kutatást, ezúttal az emberi figyelemmel kapcsolatban. Itt van mindjárt Daniel Simons és Christopher Chabris sokat idézett, 1998-as gorillás trükkje. Ha valaki nem ismerné: a feladat az, hogy megszámoljuk, hányszor passzolnak egymásnak a fehér pólósok az alábbi videóban:

selective attention test

The original, world-famous awareness test from Daniel Simons and Christopher Chabris. Check out our book and website for more information (www.theinvisibleg…

Ha a nagy számolás közben ti sem vettétek észre a besasszézó és mellét döngető álgorillát, ne szomorkodjatok, a kísérletben részt vevők fele hasonlóan járt. A trükk működése a figyelmetlenségi vakság (vagy másik nevén: akaratlan vakság) nevű jelenségének köszönhető, vagyis annak, hogy egy időben egyszerre csak néhány dologra vagyunk képesek figyelni. Érdekesség, hogy azok a megfigyelők, akiknek a fekete ruhások passzait kellett számolniuk, kevésbé zárták ki a fekete gorillát, és 83 százalékosan teljesítették a tesztet.

Egy másik, Ira Hyman által végrehajtott kísérletben egy egykerekűző bohóccal tesztelték a diákokat, és ez esetben is csak a felük vette észre. A párban haladóknál a felismerési arány jobb volt, a mobilozók esetében sokkal rosszabb, 25 százalékos. Ahogy az az MTI egy korábbi híradásából kiderül, a jelenség egyik magyarázata az lehet, hogy a mobiltelefonos beszélgetés nemcsak az agy hallófunkcióit veszi igénybe, hanem látási mechanizmusait is.

WWU Unicycling Clown – CBC Crackberry’d: Are We Digital Dummies

CBC, Canadian Broadcasting Corporation, Doc Zone, Merit Motion Pictures – Are We Digital Dummies, Unicycling Clown at Western Washington University, Bellingh…

Ki veszi észre a váratlan dolgokat?

A láthatatlan gorilla című könyvükben Chabrisék megjegyzik: sok ember egyfajta intelligenciatesztként tekint a gorillás kísérletre. A kognitív pszichológusok azonban – bár ésszerűnek tartják az elgondolást, hogy az emberek különböznek egymástól abban, mennyire képesek alapvető feladatokra koncentrálni – úgy találták, ez a képesség nem áll összefüggésben sem az általános intelligenciával, sem a képzettséggel.

Ha mégis van egy módszer, amivel meg lehet jósolni, hogy egy adott személy észrevesz-e egy váratlan eseményt, az keveréke az egyénnel kapcsolatos egy fennálló ténynek és a szituációnak, amelyben a váratlan esemény bekövetkezik. Jó példa erre az a Joshua Bell hegedűművész bevonásával kivitelezett kísérlet, amelyben a világhírű művész egy metróaluljáróban adott elő néhány zenei darabot. A több ezer járókelőből csupán heten álltak meg Bell játékát hallgatni: egyikük három héttel azelőtt hallotta a férfit egy koncerten, ketten pedig maguk is zenészek voltak.

Vagyis a szaktudás segíthet a váratlan események észrevételében, de csak akkor, ha az esemény ezzel a tudással összefüggésben van – mutatnak rá a pszichológusok.

A lecserélt turista és a változási vakság

Az első kísérlet kapcsán már idézett Simons egy másik tesztjének – amit Daniel Levinnel együtt jegyzett – főszereplője egy turista, aki segítséget kér úti célja megtalálásához. Miközben beszélgetnek, két férfi egy ajtót visz el a turista és a kérdező között, és eközben utóbbi lecserélődik. A két kérdező nagyjából egykorú, de ezen kívül még a ruhájuk sem stimmel, mégsem veszi észre a váltást a kísérleti alanyok több mint fele.

Ennek a jelenséghez a neve változási vakság. Az eredeti kísérletet itt találjátok, ez pedig egy remake-je:

change blindness experiment :)

We decided to to an experiment on change blindness, just like Simon and Levin did originally, but most people recognise this exact model from Derren Brown. F…

Nem lehet rá felkészülni

Bármennyire is hihetetlen, a jelenség akkor sem kizárható, ha a kísérletben résztvevőket előzőleg felkészítik. Egy Harvardon elvégzett kontrollkísérletben pszichológus szakos hallgatókat avattak be egy előadás keretében a változási vakságba. Ezután azokat, akik nem akarták elhinni, hogy maguk is elbuknának egy ilyen teszten, felküldték a nyolcadik szintre. Ott egy pult mögött egy kísérletvezető fogadta őket, aki beszélgetés közben hirtelen lebukott, és helyére egy másik személy állt. Egyetlen diák sem vette észre a cserét, annak ellenére, hogy előzőleg bemutattak nekik egy hasonló kísérletet – olvasható szintén A láthatatlan gorilla című könyvben.

Persze ennek a változásnak is megvannak a határai, a sokat látott pszichológusok azonban ennek megállapítását sem bízták feltételezésekre. Egy alkalommal egy férfit nőre cseréltek, egy filmben pedig egy fehér szereplőt színes bőrűre – és az emberek tényleg észrevették a változást. De még ekkor is nehezen választják ki az eredeti kísérletvezetőt egy felsorakoztatásból.

– További kísérletek itt.
– A változási vakságról bővebben itt.
– A figyelmetlenségi vakságról bővebben itt.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!