“A jól megtervezett nyugdíj

A bristoli állatkert mellett egy parkoló található, amely 150 személygépkocsi és 8 busz számára biztosít parkolást az állatkerti látogatások ideje alatt. 25 évig a jegyeket egy nagyon kedves és udvarias parkoló őr adta ki, az árak autóknak £1.40 és buszoknak £7 volt.

Aztán egy nap, 25 év eltelte után, egyetlen munkanapot ki nem hagyva a parkoló őr nem jelentkezett. Az állatkert vezetősége felhívta a városi tanácsot kérvényezve egy másik parkoló őrt. A tanács pár napos vizsgálat után azt a választ küldte, hogy a parkolás nem a város, hanem az állatkert feladatkörébe tartozik és ahogy eddig, ezek után is nekik kell megoldani.

Az állatkert jelezte, hogy a parkoló őr a város alkalmazottja volt, a tanács pedig azt válaszoltam, hogy a parkoló őr soha nem kapott tőlük fizetést.

Közben valahol egy spanyol vagy francia vagy olasz tengerparti villájában üldögélve élvezve a nyugdíjas életet egy parkoló őr élt vidáman, aki egyszerűen nap mint nap megjelent az állatkert parkolójában és begyűjtötte a parkolási díjakat, kb. £560 naponta – 25 éven át.

Heti 7 alkalommal, 25 éven át ez az összeg több mint 7 millió font lett… és soha senki nem tudta még az illető nevét sem.

London Times”

Városi legenda

Szép biznisz, mielőtt azonban valaki hasonlóba fogna, nem árt tudni, hogy a fenti történet csupán legenda. Összefutottam vele az elmúlt években szinte az összes angol nyelvű városi legendás oldalon, de eddig nem foglalkoztam vele, mert magyarra fordított verziójával még nem találkoztam – most viszont ezt is megkaptam Balázstól.

A világ egyik legrégebbi állatkertjének több parkolója is van, de egyikben sem a fenti tarifával dolgoznak. A kitalált sztori a Bristol Evening Postban jelent meg 2007-ben, de nem valós esetként, hanem egy városi legendákról szóló anyag részeként. Innen terjedt el aztán e-mailekben, és a tengerentúlon is igen népszerű lett. A munkaévek száma és összegyűjtött összeg ugyan egyes verziókban más és más, az alaptörténet mindenhol ugyanaz.

A történet azóta egy arizonai írót is megihletett, aki The Attendant című fiktív regényében megálmodta, mihez kezdett az eltűnt parkolóőr az évek során összegyűjtött vagyonnal.

A Snopes egy kevésbé sikeres, de igazi csalás történetét is idézi: 2009-ben egy brooklyni férfi tört be egy városi tulajdonban lévő garázsba, kinyitotta, és elkezdett pénzt szedni az oda betévedő autósoktól. Az ő története egy napig tartott, aztán a rendőrség elkapta, és egy ott felejtett üvegen lévő DNS-minta alapján azonosította.

Fotó: Stiller Ákos

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!