Az Így jártam anyátokkal-t sokan csak egy Jóbarátok utánérzésnek tartják, és van, aki bizonyítékként a hasonlóságokat is összegyűjtötte. Én mindenesetre kedvelem a sorozatot, és bár másfélszáz epizód után a karakterek már kiszámíthatók, mégis magukkal ragadnak az esetenként sci-fibe illő apró részletek, a sorozat nem lineáris történetvezetése, de leginkább a történetmesélő Jövő Ted hamis narrációi.

Aki nem ismerné a szériát, röviden az alapfelállás: a főszereplő Ted Mosby jövőbeli alteregója, Jövő Ted 2030-ban leülteti gyermekeit egy kanapéra, hogy elmesélje nekik, hogyan jött össze édesanyjukkal. És bár a 2005-ben elkezdett történet hosszúra nyúlik, a gyerekek türelmesen hallgatnak. Pedig apjuk jópárszor bakizik közben – vagy szándékosan, hogy a múlt kellemetlen emlékeit átírja, vagy véletlenül, az emlékezet torzulásai miatt. De leginkább persze azért, hogy minket, nézőket szórakoztasson.

Jövő Ted figurája jó példája a megbízhatatlan narrátor technikának, melyről korábban e film és e nabokovi novella apropóján már itt is szó esett. Ted Mosby karaktere a bohóc típusú megbízhatatlan narrátorok családjába sorolható, vagyis amikor a mesélő az igazságot csak azért ferdíti el, hogy hallgatóságát megviccelje. Ezekből a múltátíró jelenetekből válogattam össze párat nektek.

Figyelem: a sztorik a sorozatot nem ismerők számára valószínűleg értelmezhetetlenek, az összes részt nem látó rajongók számára meg esetenként spoileresek lehetnek. Utóbbiak kedvéért sorban megyek, és minden hamis narráció elé odaírom, melyik epizódban bukkantak fel a jelenetek. Így látni fogjátok, meddig emlékidéző, és honnantól lehet poéngyilkos az írás.

1. évad/9. rész: Az első kamuanya

Ted a 2005-ös Hálaadást egy sztriptízbárban tölti Robinnal és Barney-val. Az epizód végén Tedhez odamegy egy helyi táncosnő, és megkérdezi tőle, táncolhat-e neki. Ted megköszöni, de nemet mond, mire a lány bemutatkozik: “Amber vagyok”, majd: “Valójában… a nevem Tracy”. Mire Jövő Ted a gyermekeinek: “Szóval, ez az igaz története annak, hogy kezdtem el járni anyátokkal”. A kanapén ülő jövőbeli gyerekek szeme elkerekedik, mire Jövő Ted elneveti magát, és azt mondja: “Poén volt”.

1/15.: Rókamentes móka

Rókamentes móka - Így jártam anyátokkal

A 15. részben egy őszinteségi játékban derül ki, hogy Mosby nem mindent mondott el az első részben látott randijáról Robinnal. Megtudjuk, hogy részegen még visszament a lány lakásához, de miután lerókázta a lábtörlőjét, elszaladt, mielőtt Robin kinyitotta volna az ajtót. Egyben kiderül az is, nem igaz Ted egyik kedvenc piázós hencegése sem, a “Rókamentes móka, 95 óta” szlogen sem. “Természetesen nem minden titokra derült fény aznap éjjel. De ez már egy másik történet” – zárja az epizódot sokat sejtetően Jövő Ted.

1/16. “A távkapcsolat borzasztó ötlet volt”

Jövő Ted nem csak füllent, hanem a biztos tudás birtokában néha azonnal kommentálja is az általa elmesélteket. A 16. rész végén Berlinbe utazó barátnőjétől búcsúzik, akivel épp szakított. Az utolsó pillanatban azonban kibékülnek, és eldöntik: megpróbálják a távkapcsolatot. “Nekünk sikerülhet. Teszünk érte, hogy menjen. Menni fog” – erősíti magát a búcsúzásnál a 2005-ös Ted. Aztán Jövő Ted is megszólal: “Nem ment. A távkapcsolat borzasztó ötlet volt.”

2/4. “Ted Mosby építész” bulizik

Ted és Robin első komoly vitájukat élik, egymástól kicsit távol. Az este folyamán – szemtanúk elmesélései alapján – láthatjuk Tedet, ahogy a kocsmában felszed egy csajt, házibuliba, majd technoklubba, végül lakásra viszi a lányt. Az epizód végére azonban kiderül: valójában Barney csajozott be, egy korábbi fogadás miatt ugyanis azt akarta bebizonyítani Tednek, hogy építészként – az ő nevén bemutatkozva – igen könnyű felszedni valakit. Feloldásként újra látjuk a korábban látott jeleneteket, Ted helyett azonban már Barney-val a főszerepben.

Ted Mosby, the Architect

from HIMYM, S2E4

2/12. Katie tragédiája

Egy nap látogatóba érkezik Robin húga, aki épp arra készül, hogy elveszítse szüzességét, amiről Robinék felváltva próbálják lebeszélni. Aztán egyszer csak Jövő Tedet halljuk, az idő távlatából meséli el Katie tragédiáját saját gyermekeinek: “Srácok, aznap éjjel Katie megtette. És terhes lett, négyes ikreket szült. Egy lakókocsiparkban tengette nyomorúságos életét, míg az alkohol el nem vitte. A tanulság tehát az: esküvő előtt ne szexeljetek, sőt lehetőleg utána se két évig”. A gyerekek csak itt kapcsolnak, hogy Jövő Ted csak őket akarja lebeszélni, és elmeséltetik a valós sztorit.

3/2. Lilly néni végrendelete

Van olyan is, hogy Jövő Ted nem hazudik ugyan, csak éppen megtévesztően mesél el egy történetet. Ez történik például akkor is, amikor 2007-ben Lilly és Marshall búcsúlevelet írnak egymásnak, és megfogadják, csak a másik halála után bontják fel. Az epizód végén Jövő Tedet halljuk: “És házasságuk huszonkét gyönyörű éve alatt Marshall meg is tartotta az ígéretét. Egészen múlt én november elsejéig, amikor is…” A képen pedig azt látjuk, ahogy az idős és szomorú Jövő Marshall kibontja és elolvassa a levelet. És amikor már azt hinnénk, Lilly 2029-ben elhalálozott, hátulról beront Jövő Lilly, és lehordja kíváncsi férjét. Ez egy hamisítatlan bohóc típusú hamis narráció: a gyerekek ugyanis jól tudják, hogy Jövő Lilly él, az egyedüli, akit Jövő Ted itt becsap, az a néző.

Jövő Marshall - Így jártam anyátokkal

3/5. Blabla

Az epizódot Jövő Ted monológja nyitja: “Srácok, kétezerhét őszén egy lánnyal randiztam, akit… Hmm, hogy is hívtak? … Huszonhárom éve történt, én sem emlékezhetem mindenre. A történet kedvéért hívjuk csak… Blablának”. Majd ugrás 2007-be, amikor Ted bemutatja barátnőjét barátainak:

Bla: Hívjatok csak Blának.
Robin: Szóval, Bla, hogy találkoztatok?
Bla: Hát, egy főzőtanfolyamra jártunk, modern francia konyha, és mindenkinek kellett egy partner. Én felnéztem, és a tömött terem túloldalán Tedet pillantottam meg. Varázslatos volt
”.

És akkor megszólal jövő Ted: “Leszámítva azt, hogy nem volt varázslatos“. Kiderül ugyanis, hogy a főzőtanfolyam csak fedősztori, amit azért találták ki, mert kínosnak gondolták, hogy a neten ismerkedtek meg.

3/5. Szendvicsezés

Valahányszor a sorozat szereplői rágyújtanak egy dzsointra, Jövő Ted kiskorú gyerekeinek szendvicsezésről beszél, és a képen is egy óriás szendvicsként látjuk a cigarettát. Az első megjelenése e rituálénak egy visszaemlékezés a koleszos összeismerkedésükre:

HIMYM – Sandwich

No Description

A németül nem értőknek:

“Jövő Ted: A főiskola első napján történt. Srácok, hogy megértsétek ezt a történetet, tudnotok kell, hogy Marshall bácsi valami olyat csinált, amit sok főiskolás tenni szokott. Hogy is mondjam… szendvicset evett.
Egy fiú a folyosóról: Haver, a dékán errefele jön. Oltsd el a szendvicsed.
Marshall: Jó napot, uram. Marshall Eriksen vagyok.
Ted: “Uram?” Nem, hívj csak Tednek.
Marshall: Oké, Ted dékán.
Ted: Itt valaki szendvicset evett.
Marshall: Mi? Nem. Tényleg? Nem tudom. Még azt sem tudom, milyen illata van a szendvicsnek. A szüleim egy rakás pénzzel fogják támogatni az iskolát.
Ted: Te vagy alul, klassz. Úgyis felül akartam lenni.
Marshall: Hogy mi?
Ted: Én vagyok az új lakótársad.

3/7. A “kellett volna mondania” epizód

Az epizód, amiben a legtöbbször átvernek minket, méghozzá ugyanazzal a poénnal, mégis újra és újra bedőlünk az ócska trükknek. Folyik a párbeszéd, valaki mond valami ésszerűt, majd megáll a kép, és Jövő Ted hangját halljuk: “Kellett volna mondania” – majd egy kis visszatekerés, és valami egészen más mondat következik. Mindez féltucatszor, de hiába készülünk rá, hogy a következőt már nem szívjuk be, egy perc múlva elfelejtjük, és jön a következő.

“Robin: Szóval, mit akartatok mondani?
Marshall: Most beszéltem az ingatlanügynökkel. Elmondtuk neki, hogy az anyagi helyzetünk miatt nem vesszük meg a lakást. Ez nem a megfelelő időpont.
Jövő Ted: Legalábbis ezt kellett volna mondania. (visszapörgetés)
Marshall: Most beszéltem az ingatlanügynökkel. És miénk a kéró!
Lilly: Tulajdonosok lettünk!
Robin, Ted és Barney egyszerre: Nektek elment az eszetek?
Jövő Ted: Legalábbis ezt kellett volna mondanunk. (visszapörgetés)
Robin, Ted és Barney egyszerre: Igen! Gratulálunk.”

3/17. A várva várt kecskesztori

A fejezet, amely úgy kezdődik, hogy Jövő Ted beharangozza gyerekeinek: végre elérkezett az idő, hogy meghallgassák apjuk 30. születésnapjának történetét, egyben a régóta beharangozott kecskés sztorit. És a fejezet, ami húsz perc után így végződik: “Ja igen, a kecske. Vicces. Ez tetszeni fog. Szóval a kecske bezárta magát a fürdőbe és Robin egyik törülközőjét majszolta, amikor .. Ej, várjunk csak, Robin nem lakott itt a 30. szülinapomon. Mikor volt ez? Várjatok, a kecske a 31.-en volt ott. Bocs, skacok, ezt tisztára összekevertem”. Végefőcím.

A kecske az Így jártam anyátokkal című sorozatból

5/13. Jenkins sztorijai

Marshallnak új kollégája érkezik, és ő egyfolytában róla áradozik barátainak és Lillynek. Egy kövér fószert látunk, aki válogatott gusztustalanságokat csinál: betol egy üveg cseresznyebefőttet 200 dolcsiért, félmeztelenül táncol az asztalon, kihugyozik egy taxi ablakán. Aztán Marshall bemutatja Jenkinst, akiről kiderül, hogy nő, méghozzá jó nő, de tartva Lilly féltékenységétől, nem merte ezt addig elmesélni.

7/12. Robin néni gyermekei

És a végére az epizód, amikor Robin játssza Tedet. Az epizódban Jövő Ted helyett Jövő Robin mesél a saját gyerekeinek (akik nem azonosak Jövő Ted gyerekeivel). Aztán a végén jön a feketeleves. És bár szóltam, mégis megállok, és ideszúrok egy képet, mert ez megaspoiler. Húzás innen, ha még nem jársz itt a sorozatban…

Így jártam anyátokkal

Jövő Robin gyerekeinek: Szóval úgy tűnt, egyedül töltöm a karácsonyt, gyerekek. Jólesett Tedtől, hogy fel akart vidítani, de nem volt rá semmi szükség. Nem lehetnek gyerekeim… Nagy ügy! Így senki nem tarthat vissza az életben, oda utazok, ahová csak akarok, és senki nem áll a karrierem útjába. Ha kíváncsiak vagytok az igazságra, örülök, hogy nem vagytok valódiak. Nagyon örülök” – mesél Jövő Robin gyerekeinek frissen megtudott meddőségéről, és a hír hallatán az előtte ülő gyerekei egy hussra eltűnnek.

Persze simán lehet, hogy ez is csupán egy narrátori játék – a sorozat végén (talán) majd ez is kiderül. A kommentek között várom a ti kedvenc valóságferdítő jeleneteiteket!

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!