A Snopes két valós esetet idéz. Az egyikben az angliai Norfolkban ölt meg a The Goodies címet viselő sorozat egy 50 éves férfit, aki 25 percen át nevetett egy poénon; a halál oka szívelégtelenség volt.

A másikban egy thaiföldi férfi nevetett mély álomban két percen át hangosan, majd leállt a légzése és meghalt; a boncolás szívrohamot valószínűsített. A Wikipedia vonatkozó szócikke időben távolabbi eseteket is idéz, a pontos diagnózis utólagos megállapítása ezekben az esetekben még nehezebb.

Krumpli az orrba

Találtam egy halállal végződő nevetést az MTI archívumában 1989-ből is: az egyik dán orvostudományi szaklap által ismertetett tragédia egy koppenhágai moziban történt. A hírügynökségi jelentés szerint Ole Bentzen orvost a Hal neve Wanda című film nézése közben fogta el olyan heves nevetési roham, hogy az végzetes szívrohamot váltott ki nála.

Az imdb triviagyűjteménye szerint Bentzent Ken (Michael Palin) vallatása nevettette halálra, egészen pontosan a jelenetnek az a része, amikor krumplit toltak az orrába:

“- Tehát a szajré a reptéren van, igaz Ken?
– Mit a-akarsz?
– Nos, Ken. Felteszek neked pár kérdést… miközben megeszem a krumplimat. Először. Ki volt az a filozófus, aki… aki a felsőbbrendű emberről írt… az “Imígyen szóla Zarathustra”-ban? … Nem tudod?! Ezért kapsz egy sültkrumplit az orrodba. … Friedrich Nietzsche. … Következő: melyik könyvében írta Nietzsche… hogy a legtöbb fejlett civilizáció a kegyetlenségre épül? … Most gondolkozol vagy dadogni készülsz?
– Ő-ő-őrült vagy. Túl jón és rosszon.
– Úgy látom, könnyebb kérdést kell feltennem. Lássuk csak. Hol vannak a gyémántok? Segítek egy kicsit. Valahol a reptér közelében. Ne siess, rengeteg időnk van. Elüldögélek itt, és megeszem a krumplimat, míg meg nem mondod. Az angolok hozzájárulása a konyhaművészethez: A sültkrumpli. Mit is szoktak az angolok a sültkrumpli mellé enni… hogy izgalmasabb legyen? Egy pillanat! Halat! Nem igaz? Gyere haver. Csusszanj le.”

(fordította: bpzs)

A filmes szakportál szerint az ügy előzménye egy pár évvel azelőtti tréfa volt, amely során a dán férfi karfiolt helyezett saját és családtagjai orrába, és azon versenyeztek, kinek marad ott tovább. Az esetet Skandinávia-szerte városi legendaként is mesélték, noha az imdb szerint az áldozat fia maga is megerősítette a család karfiolos mókáját. Bentzen tragédiájának emlékét ma egy washingtoni humorfesztivál őrzi.

Ölés helyett inkább gyógyít?

A Snopes szerzője szerint nehéz megállapítani, hogy e ritka esetekben véletlen egyidejűségről volt-e szó, vagy a nevetés kiváltója volt-e a halálnak, és ha igen, milyen mértékben járult hozzá ahhoz.

Ha már a nevetés egészségügyi vonzatait nézzük, sokkal könnyebb pozitív hatásokról beszámoló írásokat találni. Kutatások tucatjai elemezték többek között a nevetés fájdalomcsillapító, vérkeringést, szív- és érrendszert javító, immunrendszert erősítő vagy a stresszt kiváltó kortizol hormon szintjét csökkentő hatását.

A Snopes felhívja a figyelmet azonban arra is, hogy – ahogyan az lenni szokott a tudomány világában – olyan tanulmányok is vannak, amelyek viszont arra mutatnak rá: a nevetés szerepe az egészségre jelentősen túlértékelt bizonyos kutatásokban, és az e területen szorgoskodóknak szigorúbb módszertanhoz kellene tartani magukat.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!