Panenka legendás kivárós-átemelős tizenegyese a kivitelező szerint hosszú gyakorlás eredménye: mérkőzések után gyakran maradt kint a csapat kapusával a pályán, hogy tökéletesítse büntetőtechnikáját. A tét állítólag általában egy csoki vagy egy sör volt, így Panenkának egy idő után megérte beújítani valami különlegeset. Az alányúlós technika edző- és alsóbb osztályú meccseken finomodott tovább. Egészen az 1976-os Eb-finálét eldöntő tizenegyesig, amikor is legendává vált.

Czechoslovakia v West Germany: 1976 UEFA European Championship final highlights

Watch the highlights from the final in Belgrade where a memorable penalty by Antonín Panenka sealed a shootout victory for Czechoslovakia against defending c…

A focista bevallása szerint nem akarta nevetségessé tenni minden idők egyik legeredményesebb kapusát, Sepp Maiert. Ez csupán az akkori tudósítások nyomán terjedt el. Azért választotta ezt a módszert, mert ezt gondolta akkor a legkönnyebb és legbiztosabb útnak. Panenka egyébként mindössze egyszer hibázott ilyen módon kivitelezett tizenegyest, egy barátságos mérkőzésen.

A Goal.com összeállított egy Top 10-es listát Panenka-tizikből. De persze nem mindig, mindenkinek sikerül lemásolnia a mestert – és olyankor nagy a muhaha.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!