A munka Christian Hartmann történész vezetésével zajlik a müncheni Kortárs Történelmi Intézetben. Az ügy azért csak most került a hírekbe, mert a bajor tartományi kormány április végén közölte: nemcsak engedélyezi, hanem pénzzel is támogatja a kiadást.

A támogatással a bajor kormány nem titkolt szándéka, hogy rontsa azoknak a piacát, akik – akár üzleti megfontolásból, akár náci érzelmeik miatt – a szerző jog lejárta után, 2016-ban a Mein Kampf köteteit kezdenék árulni. Emellett készül egy másik hivatalos kiadás is, az iskolák részére; ezek gondosan válogatott kivonatokat és magyarázatokat tartalmaznak majd.

A kutatók többek között a Mein Kampf forrásait is alaposan megvizsgálták, és kiderült: Hitlernek kevés saját, eredeti gondolata volt. Többnyire zavaros forrásokból dolgozott, idézeteit közvetítőktől vette át – leginkább brosúrákból és egyéb, kereskedelmi forgalomba nem kerülő, szürke irodalomból.

Ennek oka a HVG által megkeresett kutatásvezető szerint az lehetett, hogy Hitler bécsi éveiben, amikor még társadalmi ranglétra alján állt, nem jutott hozzá komoly szakirodalomhoz.

Fotó: Wikipédia / Das Bundesarchiv

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!