A közelmúltban két könyv is megjelent Banksyről, akiről filmje és alkotásai kapcsán már többször írtam. Az egyik könyvet Banksy 90-es évekbeli állítólagos haverja írta, a másikat pedig a Sunday Times egykori újságírója. Bár én csak az egyiket vettem meg, rossz hírem van azoknak, akik arra számítanak: ezekből tudják meg, kicsoda a rejtőzködő street artos. Nem fogják.

Clarke csak Robinként emlegeti a falfirkáiról és akcióiról híressé vált művészt (ami Banksy egy korábbi művésznevének keresztneve), Ellsworth-Jones pedig könyve bevezetőjében leszögezi: nem fogja leleplezni Banksy kilétét, nem ez a célja a könyvének. A neten amúgy is ezernyi fényképet, ballagási vagy werkfotót találunk, amelyeken állítólag a bristoli graffitis látható.

Van-e Banksyje a British Museumnak?

Banksyvel kapcsolatban ezer más érdekes legenda is terjed. Bár még csak az első fejezeteken rágtam át magam Ellsworth-Jones könyvében, egy szóbeszéd már most megjelent.

A művész a 2000-es évek elején múzeumi gerillaakciókkal hívta fel magára a figyelmet. Hóna alá csapva egy képét besétált egy kiállításra, felhelyezte a falra, majd lelépett, és várta a hatást. Hol órák után figyeltek fel a kakukktojásra, hol napokon át lógott a műve két kiállítási tárgy között.

Egy ilyen akciót a világ egyik legnagyobb múzeumának, a British Museumnak egyik termében is végrehajtott. A múzeum első reakciójában úgy nyilatkozott: megvizsgálják, mit tegyenek a leleplezett alkotással, amely egy bevásárlókocsit toló ősünket ábrázolta.

Ellsworth-Jones könyve szerint ezután terjedt el a neten, hogy a fricskamű végül bekerült a múzeum gyűjteményébe. A szerző azonban hiába keresett rá minden szóba jöhető kulcsszóra, nem bukkant rá a műre, és a múzeumtól is olyan választ kapott a kérdésére, hogy az Early Man goes to Market című alkotás nincs a kollekcióban.

Egy másik komoly hely, a Victoria & Albert Museum egykori kurátora viszont úgy nyilatkozott, ők bizony felvették volna Banksy látogatásának eredményét gyűjteményükbe, viszont a bristoli hozzájuk pont nem nézett be. Végül mégis szereztek pár Banksy-printet, azért viszont már csengetniük kellett.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!