Tilos meghalni a parlament területén

A legenda szerint létezik egy brit törvény, miszerint ha valaki meghal a parlamentben, büntetésképpen le is tartóztathatják. A jogszabály olyan közismert és népszerű, hogy egy szavazáson néhány éve a legnevetségesebb brit törvénynek választották.

A szóbeszéd valószínűleg abból a másik mítoszból eredeztethető, miszerint ha valaki meghal a Westminster területén, állami temetés jár neki. Mivel azonban ilyen temetésre csak királyok és királynők jogosultak – idézi a történet további részét a BBC -, a parlamentben tilos meghalni.

A BBC szerint azonban ebből semmi nem igaz, ilyen törvény nincs. A nem létező jogszabályt egyébként legalább hárman “megsértették”: Guy Fawkes, Sir Walter Raleigh és Spencer Perceval; egyikőjük sem kapott állami temetést.

Hazaárulás az uralkodót ábrázoló bélyeget fejjel lefelé ragasztani a borítékra

Ez is csak egy mítosz: a hazaárulással foglalkozó, 1848-as törvényben nem említik a bélyeges törvényszegést, és a brit posta is elismerte, nincs erre vonatkozó szankció. A BBC-nél megkeresték a Buckingham Palota szóvivőjét is, de ott – mint az várható volt – nem kommentálták a kérdést.

Karácsony napján tilos a húsos pite

Bár Oliver Cromwell Angliájában – a falánkság elleni küzdelem jegyében – állítólag valóban tiltott volt az ünnepi dőzsölés, a szabályozás II. Károly angol király trónra lépését nem élte túl.

Ha Skóciában valaki bekopog egy házba, a házigazda köteles őt beengedni elvégezni a dolgát / Terhes nők bárhol könnyíthetnek magukon, akár egy rendőrsisakba is

A vendéglátós törvény a BBC által megkérdezett szakértők szerint inkább szokás vagy maximum valamiféle helyi szabályozás lehetett. A terhes nős történet pedig igazi angol abszurd: a rendőr ugyan valóban kivételt tehet egy várandós asszonnyal, de nem valószínű, hogy a sisakját mint segédeszközt törvénybe foglalták volna.

További elképesztő esetek a BBC honlapján.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!