Ennek a kijelentésnek azonban semmi köze az igazsághoz – olvasom a Híres rendezők titkos élete című könyvben.

Fellini valóban nagy rajongója volt Alex Raymond űrkalandorának, ám az a kijelentése, miszerint az ő fejéből pattant ki az a híres eseménysor, amikor Flash Gordont elkábítják a Phoebus bolygó főpapjai, és elszállítják a sólyomemberek bolygójára, merő kitaláció.

A szóban forgó részt teljes egészében Raymond találta ki.

Fellini valóban megpróbálta megrajzolni saját Flash Gordon képregényeit, de ezek sohasem jelentek meg. Amikor egy olasz újságíró szembesítette a rendezőt hazugságával, Fellini meghunyászkodott. „Meglehet, hogy így történt” – ismerte be a Híres rendezők titkos élete szerint.

Az viszont igaz, hogy Dino De Laurentiis producer először Fellinit akarta felkérni az elképesztően nagy költségvetésű Flash Gordon film megrendezésére 1980-ban; végül azonban nem kötöttek megállapodást.

Fellini egyébként igen inspirálónak találta a képregény műfaját. Nagy rajongója volt a Marvel Comics-nak – különösen a kiadó két hősének, Pókembernek és Hulknak. Fellini akkor találkozott először a Marvel-füzetekkel, amikor 1965-ben New Yorkba látogatott, és egy vírus miatt szobafogságra kényszerült.

Fotó: Walter Albertin / World Telegram

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!