Így néz ki a neten terjedő szöveg:

“KAPTAM – KÖZZÉTESZEM

Mindenki okkal félti gyermekét a kullancs, mint köztigazda terjesztette súlyos betegségtől, a Lyme-kórtól, agyvelőgyulladástól… Engedjétek meg, hogy egy biztonságos kullancs eltávolítási technikát megosszak veletek. A belénk fúródott kullancsot minden erőszak nélkül egy szál gyufával könnyedén eltávolíthatjuk!

Nyálazzuk meg a gyufa fejét, majd közvetlenül a kullancs teste mellett lassan körözzünk, mintha kenegetnénk. A kullancs néhány másodperc múlva átmászik a gyufára, mert nagyon szereti a nedves foszfor illatát, képes elhagyni miatta „önként” testünket!

Lehet, hogy ez nem a tudományos, szakszerű, műszerekkel történő eltávolítás, de a lehető legegyszerűbb és mindig sikeres. Így nem kell attól félnünk, hogy a kullancs potrohát rosszul rögzítve, szöveteinkbe fecskendezze a kórokozókat tartalmazó nyálát, sőt a kullancs feje sem marad bennünk! Ez a módi Őrségben jó paraszti tapasztalat útján terjedő módszer, nem értem, hogy a média még nem csapott le rá!

dr. Bíbor Lajos

Pedig például a Házipatika már évekkel ezelőtt lecsapott rá, amikor a Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület elnökére hivatkozva leírták: a szakirodalom sehol sem tárgyalja a kullancsok foszforimádatát, az eljárás pedig nem tekinthető sikeres és szerencsés megoldásnak. (Ráadásul a modern biztonsági gyufák nagy részében a fejben már nincs is foszfor, az a dobozok dörzsfelületére kerül.)

Vajjal, olajjal, ragasztóval se essünk a kullancsnak

Egy másik kullancseltávolítós tévhitet idéz Orvosi tévhitek lexikona című könyvében a német Werner Bartens. Arrafelé sokan azt ajánlják – szintén helytelenül -, hogy a kullancsot olajjal, vajjal vagy ragasztóval (!) érdemes bekenni, hogy megfulladjon, majd ezt követően könnyen ki lehet szedni.

Bartens szerint a kenegetés kétségtelenül árt a kullancsnak, de ugyanígy árthat az embernek is. Az állat nyálában és gyomornedvében esetlegesen megbújó kórokozók ugyanis könnyen az áldozat vérébe kerülnek, ha a fuldokló állat fertőző vért öklendez vissza.

A biztonságos kullancskiszedés

A legjobb, ha a kullancsot a bőr fölött egy vékony fogóval vagy csipesszel megfogjuk, és egyenesen kirántjuk – ajánlja Bartens. (Itt hozzá kell tenni, hogy vannak, akik szerint a csipesznél biztonságosabbak a speciális kullancseltávolító eszközök.)

A közhiedelemmel ellentétben a bent maradt állatdarab nem feltétlenül jelent problémát: ha ugyanis a kullancsnak leszakad a teste, már nem tud kórokozókat kiköpni – írja Bartens; a fej pedig idővel kilökődik testünkből.

A lényeg tehát: ne nyomogassuk és ne kenegessük semmivel az állat bőrön kívüli részét, mert sokkal nagyobb kárt okozhatunk.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!