New York

Az első kamuépület a brooklyni Joralemon Streeten található, annak 58-as száma alatt. Kívülről ugyanúgy néz ki, mint a környező házak, elsőre csupán a sötét ablakok lehetnek feltűnőek. Az épület azonban egy metrós szellőzőt és vészkijáratot rejt.

Belülről nem sok használható fotót találtam az e helyszínnel foglalkozó oldalakon, nem lennék meglepve, ha biztonsági okokból nem is engednék a komolyabb fotózást a túravezetők. A 2001-es terrortámadások óta amúgy jobban is őrzik a lejárót, innen közelítve ugyanis komoly károkat lehetne okozni a New York-i metrórendszerben.

London

A brit fővárosban is találhatunk hasonló díszletet, egyet mindjárt a 23/24 Leinster Gardens, Paddington, London W2 címen. Az utca 23-as és 24-es házát az 1868-ban megnyitott földalatti építésekor kellett lebontani, e lyuk helyére került a kamuhomlokzat. A házak közti rés szellőzőként szolgált a kezdetben gőzhajtású mozdonyokkal üzemelő alagúthoz. A homlokzat, leszámítva a befeketített ablakokat, teljesen élethű, nem csoda, hogy nagy tradíciója volt az ezzel kapcsolatos átveréseknek: taxikat, pizzafutárokat küldtek a címre, a 30-as években pedig valaki egy jótékonysági estet is szervezett ide.

2012 májusában személyesen is megnéztem a kamuházat, miután két sarokra volt bayswateri szállásomtól. Mivel a pontos számra nem emlékeztem, a lyukat hátulról kerestem meg; az első képen innen láthatjátok. Vártunk egy metrót, jó hangos még ma is, aztán átsétáltunk a frontszárnyra. A második fotón a kamuhomlokzat és a mellette lévő igazi ház látható elölről, a harmadikon a vakablakok a fák takarásában, a negyediken pedig benéztem a kamuajtó oldalába, ahol egy kétnégyzetméteres tárolót találtam.

23/24 Leinster Gardens, Paddington, London W2

Mindez felülről:

Párizs

A kapcsolódó forrásokban találtam még egy fedőházként beállított párizsi épület is, ez azonban csak egy fiktív történetből, Umberto Eco Foucault-inga című művéből származik. Ennek az állításnak a valódiságára nem sikerült bizonyítékot találnom.

Update | Kriszta nevű olvasónk utánanézett a párizsi háznak (pontosabban a helyszínen járt), és ezt írta: “Nos az van, hogy a kapu bizony fa, nem vas. Viszont ránézésre is látszik, hogy itt se ki, se be nem közlekedik senki”. Kriszta szerint az ablakok koszosak és a kapura valakik ráírták: RATP VENTILLATEUR.

Az ominózus szöveg Eco könyvéből:

“- … Járt-e már a rue Lafayette 145-ös számú háznál?
– Az igazat megvallva, nem.
– Egy kicsit félreeső helyen van, a Gare de l’ Est és a Gare du Nord között. Első pillantásra észre se lehet venni azt az épületet. Csak ha jobban megnézi az ember, akkor tűnik fel, hogy a kapui a látszat ellenére nem fából vannak, hanem festett vasból, és hogy az ablakok mögött a szobákban évszázadok óta nem lakik senki. Fény sem szűrődik ki onnan soha. De az emberek csak elmennek előtte, és nem tudják.
– Mit nem tudnak?
– Hogy a ház nem igazi ház. Csak egy homlokzat, egy burok, padlás és lakások nélkül, amiben nincs semmi. Üres. Egy kürtő szája mindössze. A helyi metró szellőztetését szolgálja. És amikor az ember rájön erre, hirtelen az lesz az érzése, hogy az alvilág szája előtt áll, hogy ezek mögé a falak mögé kéne csak bejutnia, és már lent is találná magát a föld alatti Párizsban. Volt már úgy, hogy hosszú-hosszú órákig ott járkáltam fel és alá azok előtt a kapuk kapuját, a föld közepe felé tartó út innenső végállomását álcázó kapuk előtt. Na, mit gondol, miért csinálták ezt?
– Hogy szellőzzön a metró, maga mondta.
– Arra elég lett volna néhány sima szellőzőnyílás. Na, nem, hát épp az ilyen föld alatti építmények keltik fel az én gyanúmat. Érti?

És mi a helyzet idehaza?

A Múlt-kor kíváncsi lett volna arra is, követői ismernek-e hasonló funkciójú házakat Budapesten. Kettőt maguk a szerkesztők is megneveztek (az Úri utca 27-et és a Fő utca 5-öt), kívülről azonban egyiknek sem lehet megfejteni a titkát. Ti többet tudtok? Esetleg ismertek más gyanús házakat? Írjátok meg!

Update | Gyorsan jött egy érdekes megoldás Győrből. Az Ott-Ház harmadik szintje ugyanis valójában csupán egy attikafal, ami mögött padlástér van (bár ezt állítólag legutóbb manzárdlakásokká alakították át). Oldalról valahogy így néz ki.

Update 2. | Íme még egy kamuház Észak-Karolinából, a Sploid gyűjtéséből:

The House On Wade Avenue WUNC

In Raleigh, N.C., there’s a house… or what looks like a house. What’s hidden inside is more important than most people realize. Read the story: http://wun…

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!