A Zacher Gábor aláírásával megjelent lenti lánclevéllel kapcsolatban a főorvos már 2009-ben elmondta az Indexnek: nem ő a levél szerzője, csupán a szöveg néhány pontja származik tőle.

„Valaki hallhatta tőlem egy előadásomon vagy a tévében, és ebből lehetett a levél. Nem szoktam ilyen pongyolán fogalmazni, és ijesztgetni sem szoktam, de a leírtak nagyjából megfelelnek a valóságnak” – mondta Zacher akkor (és ezt most is megismételte).

„Mint minden drognak, ennek a hatása is dózisfüggő. Nagyon kis adagban testépítők használják izomnövelésre. Nagyobb adagban eufórikus állapotot okoz, ennél is nagyobb mennyiségben megszünteti a kéregi és kéreg alatti területek közötti összeköttetést, ezért is alkalmas altatásra” – mutatott rá a toxikológus a szer legfőbb veszélyére.

A GHB-val gyakran hatásvadász módon foglalkozik a média, nem ritkán a valósnál nagyobb jelentőséget tulajdonítva a használatának, miközben az ezzel kapcsolatos bűncselekményekről pontos adatok nincsenek.

És akkor a végére az ominózus, nem Zachertől származó körlevél szövege:

“Mindenki Figyelmébe Ajánlom!

Van egy GHB nevű szer,színtelen, szagtalan, íztelen, festéklemosó szer, 3000 Ft-ba kerül egy üveg, bárki szabadon megvásárolhatja boltban illetve rendelheti a neten.

Pár csepp italba csöppentve kb. 10 perc leforgása alatt teljes tudatkiesést okoz, néhány mp szédülés után ájulást.Hétvégi diszkókban a kiszemelt áldozat poharába cseppentik, amikor nem figyel oda.Miután összeesik,a “segítőkész” szemtanúk kiviszik és elrabolják végleg,vagy a nemi erőszak idejére,ami nem erőszak, hisz magatehetetlen az ember.

A szer gyorsan kiürül a szervezetből:az illető hamarosan magához tér,legfeljebb nem érti,hogyan került az adott helyszínre. Gyakorlatilag embert lopnak a szer segítségével. Előfordul hogy bontatlan (vagy annak tűnő) üvegbe előre beteszik. Pld.:a játékbarlangban a nyertest meghívják egy üveg italra,azután az illető a toxikológián ébred ruházat, pénz, nyeremény, mobiltelefon nélkül.

Védekezni nem lehet ellene,csak megelőzni,azzal ha nem hagyja az ember a poharát felügyelet nélkül,illetve,ha üvegből iszik,a hüvelykujját az üveg száján tartja. Fontos hogy a társasággal érkezők/társaságban levők ne hagyják magukra soha egyik társukat se.

Kérem, adják tovább minél több embernek!
Dr. Zacher Gábor toxikológus orvos”

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!