Lássuk előbb a képet és a hozzá kapcsolódó szöveget:

“Remélem ez a kép beutazza a világot . . .

‘Amíg az újságok és a televízió másról sem beszél, mint a celebek életéről a Kayapo indián törzsfőnöknek élete legrosszabb hírével kell szembenéznie: Dilma, “Brazília új miniszterelnöke engedélyt adott egy óriási vízi erőmű létesítésére (a harmadik legnagyobb a világon). Ez egyben a halálos ítélete a völgyben élő embereknek mert a gát létesítése 400,000 hektár erdőt fog hullámsírba temetni. Több mint 40.000 bennszülött indiánnak kell új otthont keresnie. Ezzel egyetemben megsemmisül a természetes környezet, az elpusztult erdőkkel együtt sok faj fog eltűnni a föld színéről.”

Az egészben az a legmegrendítőbb ami miatt szégyellem, hogy a nyugati civilizációhoz tartozom, ahogy a Kayapo törzsfőnök reagált a történtekre, amikor meghallotta a döntést. Az emberi méltóságát sárba tiporva reménytelenül ült szemben a kapitalista “haladással” a modern, rablógazdaságot támogató civilizációval, ami nem fogad el más értékrendet.

De tudjuk, hogy egy kép többet ér ezer szónál, megmutatja a valódi igazságot, mi az ára a nagytőkés gondolkodásnak, amit a ‘minőségi életnek’ nevezett oltáron áldozunk fel.

Írd alá az AVAAZ petícióját, hogy leállítsák a gát építését.

Itt az ideje, hogy felébredjünk.”

Az Origo utánajárt a petíció történetének, és azt találta, hogy a törzsfőnök valóban egy gát megépítése ellen küzd, ám a kampányhoz használt fotón nem tehetetlenségében, hanem egy régi rokon láttán ejtett könnyeket.

A szöveg nem magyar kitaláció, közel egy éve terjed a nemzetközi interneten. A Belo Monte gát elleni petíciót az oldal adatai szerint több mint 703 ezren írták alá, az újonnan érkező aláírások nagy része Magyarországról származik.

A brazil kormány már döntött

Ami a brazil kormány projektjét illeti: az MTI archívumában talált híradások szerint a hat kilométeres gát már hosszú ideje viták kereszttüzében áll. Megépítése ellen környezetvédők, őslakos indiánok és hírességek emelték fel szavukat.

A beruházás ügye akkor került a szélesebb nyilvánosság elé, amikor 2009-ben Sting is csatlakozott a tiltakozókhoz. Az énekes egy brazil koncertjén felhívott a színpadra egy Raoni nevű, közismert brazil indiánt, és elítélte a beruházást. A projekt ellenzői maguk mellett tudhatják James Cameron rendezőt is.

Szerintük elfogadhatatlan, hogy az erőmű építésével járó elárasztások következtében kitelepítsenek mintegy 16-50 ezer őslakost. A bírálók szerint az erőmű gazdaságilag is életképtelen lesz. Egy helyi püspök szerint “alulbecsülik a projekt következményeit, amelyek visszafordíthatatlanok lesznek”.

Brazil szakértők szerint viszont az új erőmű a szénalapú energiatermelésnél környezetbarátabb, a megújuló energiaforrásokra épülő többi megoldásnál pedig olcsóbb lesz. A Rio de Janeiró-i Szövetségi Egyetem szakértőinek tanulmánya úgy véli: más energiatermelő megoldások nagyobb környezeti hatással járnának, és nem lennének képesek kielégíteni az ország növekvő villamosenergia-igényét. A kormány szerint a Belo Monte megépítése azért is kulcsfontosságú az ország gazdasági fejlődése szempontjából, mert emberek tízezreinek ad munkát.

A viták és a többszöri bírói leállítás után végül a brazil kormány 2011 júniusában engedélyt adott az építésre; a létesítmény a tervek szerint 2015-ben kezdi meg az áramtermelést.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!