Idehaza az Index számolt be arról, hogy a The Sun világra szóló tudományos szenzációként közölte a hírt: élő gyapjas mamutot filmeztek le Szibériában. A homályos felvételen az állat egy folyón kelt át.

Az Index szkeptikusan állt a történethez, megjegyezve: a felvétel vagy hamisítvány, vagy egyszerűen a saját fantáziánk látja bele az állatba a mamutot.

A Live Science tegnapi cikke idézi Derek Serra hollywoodi effektművészt, aki szerint egyértelműen megállapítható: szándékosan homályosították el a felvételt.

Az ügyben a magyar származású Ludovic Petho is jelentkezett, aki azt állítja, a felvétel az ő készülő dokumentumfilmjéből származik. Petho alkotásában az első világháborúban hadifogságba eső, de Szibériából hazaszökő nagyapja történetét dolgozza fel.

Bevallása szerint fogalma sincs arról, ki használta fel az anyagát, annyira azonban nem bánkódhat, hiszen így a fél világ értesülhetett munkájáról.

Petho videójának hozzászólói kiszámították: a kamu felvétel az eredeti 1:10 és 1:21 közötti részéből készült. Persze nem mindenki hisz Pethonek: a YouTube-on valaki – nyilván viccből – azt állítja, Petho kimontírozta a mamutot a felvételből.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!