A bejegyzés nyomokban spoilereket is tartalmazhat, és inkább azoknak lehet érdekes, akik látták a Pénzcsináló című filmet. Éppen ezért nem is vesztegetném az időt a történet elmesélésére, azt megtaláljátok itt és az alábbi trailerben.

Moneyball (2011) Movie Trailer – HD – Brad Pitt

The story of Oakland A’s general manager Billy Beane’s successful attempt to put together a baseball club on a budget by employing computer-generated analysi…

A Brad Pitt alakította főszereplő valós figura

Billy Beane valóban az Oakland Athletics csapatfőnöke 1998-tól a mai napig. A valóságban így néz ki, és nagyjából azt tudja, amit a filmben láthattunk róla.

Persze nem látogatott el minden kiválasztottjához, de volt, akivel személyesen beszélt telefonon – emlékezik egy interjúban például Hatteberg.

Az asszisztens viszont fiktív karakter

Filmbeli segítője, Peter Brand azonban már részben kitalált figura. A valódi asszisztens, Paul DePodesta ugyanis nem egyezett bele filmes megjelenítésébe, így lett belőle a moziban Peter Brand.

Az igazi “Brandet” egyébként nem a 2001-es és 2002-es szezon között csábította el Beane a Clevelandtől, ahogy a filmben láttuk, hanem már 1999-től Oaklandben dolgozott.

És mi igaz az Oakland sikeréből?

A csapat a 2002-es szezon előtt valóban elveszítette három kulcsjátékosát – Jason Giambit, Johnny Damont és Jason Isringhausent -, de kezdőcsapata még így is a jobbak közé tartozott. És nem is indult olyan rémesen számukra a szezon, mint azt a filmben láthattuk: az első 36 meccsig például pozitív volt a mérlegük (a 2002-es mérkőzések listáját itt megnézhetitek).

A 2002 augusztusa és szeptembere között felállított, 20-as győzelmi rekord viszont valóságos. És – bár nagyon hollywoodi szagú – a sorozat utolsó meccse a valóságban is olyan fordulatosan alakult, és Hatteberg győztes ütésével végződött, mint a filmben.

A filmben Hatteberg mellőzése miatt Detroitba küldött Carlos Pena azonban a 2002-es szezonban egyáltalán nem volt nagy formában, így eladása sem számított olyan őrültségnek, mint azt a filmbéli edző, Art Howe ellenkezése sugallta. Utóbbi pedig nem volt olyan mogorva és harcias a csapatvezetéssel szemben, mint azt a moziban Philip Seymour Hoffman megjelenítette.

Pénzcsináló - Moneyball
Pénzcsináló

És egy kis illúziórombolás a végére

A valóságban Beane nemcsak flörtölt a Red Sox csapatával, hanem szóban el is fogadta a bostoniak ajánlatát. A helyére az Oaklandben asszisztense, DePodesta került.

A végén aztán Beane meggondolta magát, maradt Oaklandben, míg a filmben őt marasztaló asszisztens két évvel később odébbállt. (Előbb a Los Angeles Dodgers csapatfőnöke lett, 2010 óta pedig a New York Mets-nél dolgozik.)

The Art Of Winning An (even More) Unfair Game

Moneyball: separating fact from Hollywood fiction

Real Life ‘Moneyball’ Major Leaguer Scott Hatteberg on the Facts and Fiction of the New Film

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!