Madonna a Blikkben

A történet röviden

1996-ban Madonna – amikor az Evita forgatásakor Budapesten járt – interjút adott a Blikknek. A kérdéseket a körlevél kísérőszövege szerint az újságíró állítólag magyarul tette fel, azokat tolmács közvetítette Madonnának, az ő válaszait pedig visszafordították magyarra.

Az eset után a USA Today visszafordította az interjút, és ez született belőle (mutatóba idemásolok egy részletet ebből a szövegből; a teljes elérhető itt és a részlet alatti videóban) :

„BLIKK: Madonna, Budapest says hello with arms that are spread-eagled. Did you have a visit here that was agreeable? Are you in good odor? You are the biggest fan of our young people who hear your musical productions and like to move their bodies in response.

MADONNA: Thank you for saying these compliments (holds up hands). Please stop with taking sensationalist photographs until I have removed my garments for all to see. (laughs). This is a joke I have made.

BLIKK: Madonna, let’s cut to toward the hunt. Are you a bold hussy-woman that feasts on men who are tops?

MADONNA: Yes, yes, this is certainly something that brings to the surface my longings. In America it is not considered to be mentally ill when a woman advances on her prey in a discotheque setting with hardy cocktails present. And there is a more normal attitude toward leather play-toys that also makes my day.”

French & Saunders Madonna Interview.avi

French and Saunders read (and barely get through) a poorly translated Hungarian interview with Madonna, allegedly re-retranslated for USA Today. Originally …

Madonna Budapesten

Madonna az MTI korabeli híradása szerint 1996. március 25-én érkezett Budapestre, és április 29-én utazott el. A vele készült interjú május másodikán jelent meg a Blikkben, ahogy azzal a lap a címlapján eldicsekedett: az utolsó pillanatban és „kizárólagos joggal”.

„Nyilván közrejátszott {Madonna és Andy Vajna „csúcsproducer” közös} elhatározásában, hogy az interjút továbbítjuk tulajdonosaink két hatalmas példányszámú svájci, illetve amerikai lapjának, a Blicknek, és a USA Todaynek. Madonna természetesen nem tagadta meg magát. Közölte, a magánéletével kapcsolatos kérdésekre nem válaszol, azt a lerázhatatlan, mérhetetlen fantáziával rendelkező újságírók úgyis kitalálják maguktól. ’Ne legyen túl komoly interjú sem’ – üzente, mert ’semmiképpen nem akarok a megállapodott, intellektuális sztár pózában tetszelegni’” – olvashattuk a május másodiki szám nyitóoldalán.

Ennek megfelelően el is készült az interjú, egy akkor ott dolgozó munkatárs szerint a lap által kicsit „felírva”, amit Andrew Vajna producer állítólag informálisan szóvá is tett. Az interjú úgy készült, hogy Vajna felajánlotta a Blikknek: ha a lap feltesz egy pár kérdést, a művésznő válaszol rá. Madonna a Kempinskiben lakott, a kérdéseket – állítólag – megkapta, és – állítólag – ő maga válaszolt rá.

A közös tulajdonosnak köszönhetően megjelent valami a USA Todayban is. E cikknek azonban csak a leadjéhez lehet ingyen hozzáférni, de mindegy is, mert világhíressé nem ez vált, hanem Garry Trudeau paródiája, amit pár héttel később közölt a Time magazin – olvasható a Snopes-on. Tehát újra egy szatirikus cikk önálló életre keléséről van szó.

És a végére lássuk, milyen volt az eredeti – magánéletet kerülő, „nem túl komoly” – interjú, ami a Blikkben megjelent:

“Madonnát is rabul ejtette a csikós-gulyás(leves)

Talán a Richard Burton-Elizabeth Taylor házaspár okozott akkora felfordulást nálunk, mint az Evita című film stábja. A középpontban mindig Madonna volt, akit 100 százalékos biztonsággal sikerült elrejteni a nyilvánosság elől. A forgatási helyszíneken néhány fotós lesből megörökíthette, de még az is lehet: csak a dublőzét fényképezték le. Madonna senkinek nem adott interjút. Elutazása előtt azonban meggondolta magát, és válaszolt a Blikk kérdéseire.

Blikk: Egy kötelező kérdés: Magyarországból csak Budapestet látta egy fekete üveges autó ablakain keresztül. Hogy tetszett a város, mit érzett, amikor először megpillantotta?

Madonna: Olyan volt, mintha Párizst látnám. Andy Vajna éjszaka mutatta meg a kivilágított várost… Megdöbbentő volt a hasonlóság, Buenos Aires lakóival ellentétben boldogok lehetnek a budapestiek, hogy megőrizték ezt a sok régi épületet.

Blikk: Érkezése után elterjedt, hogy megkedvelte a magyar konyhát. Azok után, amit New Yorkban átélt, amikor kukákból kiguberált szendvicseket is evett, kicsit furcsa megkérdezni, melyik magyar étterem lett a kedvence?

Madonna: Sajnos a forgatás miatt nem tehettem különösebb gasztronómiai kirándulásokat – egyszerűen nem volt időm a folyamatos munka miatt. De nagyon megkedveltem a Jardin de Paris-t a Kempinski Szállodában, illetve a Gerbeaud nevű cukrászdát, csak azt tartottam furcsának, hogy milyen kevés magyar jár oda. Gondolom, nem újság, ha azt is elárulom, hogy megkóstoltam a gulyáslevelest. Az általam kipróbált specialitások közül szerintem kétségtelenül ez a magyar konyha egyik legnagyobb telitalálata. Semmi máshoz nem hasonlíthatóak fantasztikusan harmonizáló erős ízei.

Blikk: Volt egy korszaka, amikor sokat éhezett. Az ilyen időszakot átélt ember később falánk és sokat eszik. Önnél, csodálatos alakját bámulva, ez kizárt. Azért ne tagadja, hogy megmaradt valami a gyerekkori torkosságból. Valami magyar édességet is kipróbált?

Madonna: Mi is ízlett a legjobban? … Ja, a mákos palacsinta. Sehol nem ettem még hasonló finomságot.

Blikk: Ön közismerten nagy férfifaló, egyik korábbi férjétől, Sean Penntől a mostani kubai származású barátjáig alaposan letesztelte a másik nemet. Nyilván hallotta, a magyar férfiak között is sok top az ágyban. Feltehetően nem volt módja közvetlen kontaktusra, legfeljebb csak szemügyre vehetett néhányat. Milyennek találta őket?

Madonna: Nem vagyok sem álszent, sem vak, sem prűd. A magyar férfiak jó fejek. Bárkivel bármikor bármi megtörténhet. Ezek ugyan általánosságok, de én az azonnali döntések embere vagyok. Amíg férfi és nő van a Földön, nincs kizárva az sem, hogy egy megközelíthetetlen sztár nagyon is közel kerül egy hétköznapi emberhez. Ez a szerelem szeszélye.

Blikk: Jelent-e valami érzelmi pluszt, hogy Budapesten jelentették be: kisbabát vár? És igaz-e…

Madonna: Ne is folytassa… A kisbabának nem egy gép az édesapja. Nem kísérleti alany vagyok, egy kis nyúl, hanem nő, ha ez eddig valaki számára nem derült volna ki. Egyébként pedig soha nem fogom elfelejteni, hogy Budapesten találtam meg, amire olya régen vártam.

Blikk: Most, hogy már ön várandós, magánélete tényleg tabu, és önhöz, főleg az Evita után egy komolyabb imázs illik. Ezért ehhez illő szokványos kérdéssel folytatjuk: a forgatáson kívül sikerült eljutnia olyan helyekre is, amelyek emlékezetesek maradnak?

Madonna: Nagyon szerettem a Várat. Lehet, hogy nem tűnt fel, de inkognitóban a forgatások szünetében sétáltam ott néhányszor. A Mátyás-templom is lenyűgözött. Ide többször is visszatértem, csak azt sajnálom, hogy végül is annyi szabadidőt sem tudunk szakítani, hogy eljussak egy hangversenyre. A Hősök tere főleg azért tetszett, mert Párizsra emlékeztetett. Megnéztem mind a két múzeumot is, különösen a Nemzeti Galéria gyűjteménye tetszett – ha idegen országban járok, sohasem mulasztom el megnézni a nemzeti képtárat. Amit itt láttam, lenyűgöző.

Blikk: Minden elismerésünk az inkognitójának, ön valóságos átváltozóművész, hogy kicselezte a sok paparazzit. Ha ideje engedné, visszatérne Magyarországra?

Madonna: Mindenképpen vissza szeretnék jönni nyáron, amikor kicsit szabadabb leszek. Egyrészt van egy sereg múzeum, amit kihagytam, és nagyon kíváncsi vagyok a vidékre is. Többek meséltek már a Balatonról, amit szeretnék megnézni a nyáron.

Blikk: Ha azt kérdeznénk, mi a legfontosabb most az életében, a régi Madonna bizonyára azt válaszolná, egy jó szeretkezés és kitolni valamelyik ellenlábassal, de az új, komolyabb Madonna válasza csak az lehet: az Evita és a gyermekem?

Madonna: Természetesen. Mind a kettőre rettenetesen büszke vagyok. A gyermekkel régi vágyam teljesült. A fogantatást jelképesnek is tartom, úgy érzem, mind terhességem, mind a film gyökeresen megváltoztatja majd az életem.

Blikk: Egy jövendő kismamától a rajongói is ezt várják. Mik a benyomásai az Evitáról, jól sikerültek az eddigi forgatások?

Madonna: Az biztos, hogy nagyon fontos film lesz, mert ha befut – és miért ne? – hatalmas siker lesz, úgy marad meg a musical keretei között, hogy közben teljesen új műfajt hoz létre. Evita Peron erős személyiség volt, elképesztő és elképzelhető életet élt, sorsát pedig mintha egyenesen filmre írták volna. Nekem személy szerint ez a szerep fantasztikus lehetőség! Most végre egészen kiváló rendező irányítása mellett, kiváló partnerekkel nemcsak énekesnőként, hanem színésznőként is megcsinálhatom, amit tudok.”

Update | 2012-ben Madonnának egy talk-showban előadták a fiktív párbeszédet.

https://youtu.be/uLUt_6TIJ_Y
Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!