A Legendavadászat című könyvben – a Snopes.com válogatásából szemlézve – néhány további szavazós legendát is felelevenítettem:

Az állítások:

– 1649-ben egy szavazat többséggel rendelik el I. Károly király kivégzését.
– 1845-ben Texast egyetlen szavazat segítette az Unióba.
– 1923-ban Adolf Hitler egyetlen szavazattal lett a náci párt vezére.

A fenti példák közül az igazsághoz legközelebb az a megállapítás jár, amely szerint Texas Egyesült Államokhoz való csatlakozása egy szavazaton múlott. Az annektálási procedúra során ugyanis valóban volt egy pillanat, amikor egy ember voksa – igaz, nem egy polgáré, hanem az érintett 52 szenátor egyikéé – döntött. A Mexikótól való függetlenségét 1835-ben kikiáltó Texas már önállósága első évében kérte felvételét az Egyesült Államokba, a rabszolgatartást ellenző tagállamok azonban sikeresen megakadályozták a rabszolgatartó állam felvételét. Végül 1845-ben az Egyesült Államok szenátusa 27:25 arányban úgy döntött, felkínálja a független állam számára a csatlakozás lehetőségét. A szavazás eredetileg 26:26-ra végződött, de az első körben nemmel voksoló When Johnson végül meggondolta magát. Erre a momentumra hivatkozva állítják még ma is sokan, hogy Texas felvételét egy szavazat döntötte el. Valójában azonban az annektálás csak a texasiak nyári ratifikálása és a sikeres népszavazás után lépett életbe, ott pedig az igenek aránya mindkét esetben többszöröse volt a nemekének (55:1, illetve 7664:430).

A két másik esetben még ennyit sem kell kutatni a cáfolathoz. I. Károly király kivégzéséről sem egyszavazatos voksolás döntött, hanem a tisztán independensekből álló csonka képviselőház kezdeményezésére felállított törvényszék. Igaz, hogy a bírák többsége vonakodott a halálos ítélet kimondásától, de a per kudarca országszerte felháborodást váltott volna ki, s ezt az új vezetés mindenképpen el akarta kerülni. A végső döntés pedig nem egy szavazaton múlt, mint ahogy 1923-ban sem, Hitler pártvezérsége esetében. Akkor ugyanis már jó két éve ő volt a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt (NSDAP) első embere; 543 szavazattal választották meg 1921-ben – éppen 1 ellenszavazat mellett.

Korábban: Majdnem a német lett az Egyesült Államok hivatalos nyelve?

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!