A régi módszerrel operáló, de ezúttal német szöveggel terjedő üzenet azt ígéri: megnézhetünk egy videót egy nyaralásán pórul járt nőről, akinek hazaérve férget találtak a fejében.

Ám a facebookos történet átverés. Ha egy Facebook-videót csak akkor lehet megnézni, ha előtte lájkolni kell vagy engedélyezni egy ismeretlen alkalmazás telepítését, ne tegyük, ne is kattintsunk az ilyen linkekre, mert megfertőzhetjük gépünket vagy – jobb esetben – magunk is a csalás reklámozójává válunk – hívja fel a figyelmet az oldal.

Az eset Gróf Balázs fantáziáját is megmozgatta, és ezt szülte:

Semmi új, mégis arat

A nyáron egy hasonló átverés szintén egy undorító videót ajánlott, akkor egy emberi bőr alatt növekedő pókról ígértek felvételeket. A linkre kattintva egy üzenet jött fel, amely arra kért minket, hogy erősítsük meg: elmúltunk 18 évesek. Erre nyomva azonban rögtön megosztottuk ismerőseinkkel az üzenetet, mi pedig elindultunk a csalók által kívánt úton – egy online felmérésbe csöppentünk, amiből a csalóknak pénzbevételük származott.

Biztonsági szakértők már akkor is felhívták a figyelmet: ha már kattintottunk, egyet tehetünk: töröljük gyorsan a falunkról az akaratunkon kívül kipostázott üzenetet, hogy ismerőseink ne járjanak úgy, mint mi, majd nézzük meg, hogy a lájkolt oldalaink közé nem került-e valami új a csalás folytán.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!