Bár az év utolsó napjához sok babona és népszokás fűződött, ezek inkább a jóslás körébe tartoztak. A fogadkozások főleg a polgári társadalomra voltak jellemzők, ott, ahol lehetett választani egyes életstílusok és hétköznapi szokások között.

A vidéken élő parasztemberek, főleg a második világháború idejéig azt tartották természetesnek, ha életük a megszokott, több száz év alatt kialakult mederben folyt. Attól eltérni nem volt ildomos, sőt meg is szólták vagy kiközösítették, aki megpróbált kitörni. Akár bolondnak is nézték volna, ha például valaki hirtelen más stílusú ruhát kezdett volna hordani vagy mást főzött volna.

Ez a kötöttség ugyanakkor egyfajta védelmet biztosított, automatikusan meghatározta az élet kereteit. Nem kellett gondolkodni azon, ki mit süssön, lefogyjon-e vagy abbahagyja a pipázást, netán elkezdjen sportolni.

A fogadalmak fele megvalósítatlan marad

A 2007 január első hétvégéjén felkeresett válaszadók közül 16 százalék számolt be arról, hogy tett újévi fogadalmat – derül ki a Medián öt évvel ezelőtti kutatásából. A legtöbb elhatározás valamilyen káros szenvedéllyel volt kapcsolatos: leszokás dohányzásról, alkoholról, kávéról, túl sok evésről. Emellett voltak személyiségformáló vagy lelki fogadalmak, és néhány egészen speciális vágy is: udvar rendberakása, meccsre járás, böjtölés.

Az elhatározás közel egyforma mértékben szelte át a különböző társadalmi csoportokat. Hasonló arányban tettek fogadalmat férfiak és nők, városiak és vidéken élők, fizikai dolgozók és értelmiségiek. Egyetlen tényezőben mutatkozott különbség: a 40 éven aluliak átlagon felüli, a 60 évesnél idősebbek pedig átlagon aluli mértékben fogadkoztak újévkor.

A kutatásból kiderült, a fogadalmak hozzávetőleg fele megvalósítatlan marad. Amikor ugyanis április elején újra megkérdezték a válaszadókat újévi ígéretükről és annak beváltásáról, 49 százalékuk bevallotta, hogy kudarccal végződött az elhatározás.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!