Konteósok a mai napig vitatják, vajon tudott-e Roosevelt a rajtaütés tervéről – egy elterjedt vélekedés szerint igen, de nem tett semmit, mert már háborúzni akart. David Aaronovitch Vudu-történelem című könyvében külön fejezetet szentelt a Pearl Harbor körüli összeesküvés-elméleteknek – ebből idézett a hvg.hu.

A háborúellenes gondolkodók közül sokan úgy érezték: Roosevelt egyáltalán nem bánta, hogy végre háborúzhat. 1944 szeptemberében jelent meg az a vád, miszerint Washington ausztrál forrásokból tudta, hogy japán anyahajók közelednek Hawaii felé, de nem továbbította az információt. Mások szerint Roosevelt tudatosan provokálta ki a támadást, csak hogy beléphessen a háborúba.

Bizonyítéka az állításokra senkinek nincs, de talán az a legfontosabb, hogy a háborús logika sem indokolja az elméletet – mutat rá Aaronovitch. Roosevelt ugyanis 1941 decemberében arra törekedett, hogy a náci Németország legyőzéséig elkerülje a Japánnal való háborút. A Pearl Harbor elleni japán támadás tehát nem megoldotta, hanem súlyosbította a problémáját.

„December 8-án Roosevelt arra kérte a Kongresszust, nyilvánítsa ki, hogy Amerika háborúban áll Japánnal, noha ezt a háborút az elnök nem akarta – legalábbis ekkor még nem. Ugyanakkor azonban nem indítványozta, hogy az USA üzenjen hadat Németországnak – pedig azt a háborút akarta. Nem a japánok oldották meg Roosevelt problémáját, hanem Hitler, aki sok őrült döntés után a legőrültebbet hozta meg december 11-én, amikor maga üzent hadat az Egyesült Államoknak” – idézi Stephen Ambrose történészt Aaronovitch.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!