December 24-én Floridában nyolcvanévesen elhunyt Tarzan legjobb barátja, Csita. A csimpánz haláláról a Palm Harbor-i állatmenhely számolt be, ahol Csita élt. Az állat a floridai menhelyre állítólag 1960 körül került, előtte Weissmüller birtokán élt – tudósítottak a lapok pár nappal ezelőtt.

Már ezekben a híradásokban is megemlítették azonban, hogy nyolcvan évével Csita matuzsálemi korúnak tekinthető, a beszámolók szerint a csimpánzok a természetben 25-35 évig, állatkertben 35-45 évig élnek.

A hét második felére azonban egyre több forrásból megkérdőjelezték a hír hitelességét. Az AP hírügynökség cikke szerint a floridai menhely vezetőjének nincs papírja arról, hogy a sebtiben elhamvasztott csimpánz valóban Csita lenne, mert az ezt igazoló dokumentáció állítólag odaveszett egy 1995-ös tűzben.

Szintén itt olvasom, hogy egy hasonló állítás már 2008-ban is elhangzott. Az akkori csalókat a Washington Post leplezte le úgy, hogy kiderítették, a hírbe hozott állat csupán 1960-ban, azaz 30 évvel a Tarzan-filmek forgatását követően született. A cikk szerzője úgy véli, jelen esetben is csupán alaptalan önmarketingről van szó.

Mindenesetre az elhunyt csimpánzra szilveszterkor, helyi idő szerint délben ünnepélyes körülmények között megemlékeznek a menhelyen. A belépés ingyenes – ha valaki úgy gondolná.

További részletek a legfrissebb Csita-gate-ről.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!