1. Legendás lottósorsolás: Hatos… faszt, kilences!

Lottóhúzás valahol, valamikor. A húzó odalép az urnához, kiemel egy számot, megnézi, bemutatja. Hatos, mondja ki hangosan is, majd mikor rádöbben, hogy a golyót fordítva tartja, korrigál: faszt, kilences.

A tavalyi bejegyzés nézettségét idén valószínűleg a Szerencsejáték Zrt. kampánya dobta az első helyre.

2. Valóban zsidó származású volt Hitler?

Tavalyi könyve sikerét meglovagolva újabb száz történelmi tévhit leleplezésére vállalkozott Hahner Péter történész. A múltkorihoz hasonlóan idén is szemléztem belőle egy-két érdekes történetet.

3. A Facebook 2011. március 15-én megszűnik?

A tulajdonos Mark Zuckerberg számára annyira stresszessé vált a cég vezetése, hogy úgy döntött, március 15-én lehúzza a rolót – ígérte egy januári körlevél. Még várjuk a teljesülését.

4. Az igazság a Red Bullról?

A fenti címen fut az a körlevél, amely az egyik leghíresebb energiaital fogyasztásától próbál minket elrettenteni. Márciusban összegyűjtöttem pár dolgot a témáról.

5. Naponta elcsábulok, de büszkén vállalom

Elég sokan megnéztétek hűtőbe nézésem utáni, hirtelen felindulásból elkövetett vallomásom. Páran hozzá is szóltatok, de ekkora nézettség mellett jöhetett volna több komment is.

6. Újra az AsiaCenter a célpontja az emberrablós rémisztgetésnek

Egy többéves kamu körlevél éledt fel márciusban újra, ezúttal főként a Facebook üzenőfalán. Kecskemét, Fehérvár, Miskolc után a fenyegetés visszatért a fővárosba.

7. Az emberhúsdaráló legendája

A Köztársaság téri kazamatákról már korábban is szó esett az Urbanlegends.hu-n. Egy ehhez hasonló horrortörténet szerint az ötvenes években egy hatalmas húsdarálóban semmisítették meg a meggyilkolt emberek tetemeit.

8. Ahoj, poplacsek! – valóban mondta-e a szlovák Terminátor?

A legenda szerint a Terminátor 2 Elektromodulator dva címmel futott a szlovák mozikban, és a Hasta la vista ottani megfelelője az Ahoj, Poplacsek volt. A szlovákok azonban nem is ismerik poplaček szót.

9. Mit kell tudni Columbo hadnagy feleségéről?

Néhány érdekesség a filmvilág egy misztikus szereplőjéről: Columbo hadnagy sosem látott feleségéről.

10. Kitalált középkor: mi nem stimmel?

Heribert Illig nagy vihart kavart könyvének recenziója a Rubicon történész, jogász, csillagász és régész szerzőitől.

Egy jóval részletesebb összeállítás az év internetes átveréseiről a hvg.hu-n.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!