A képet készítő grafikus maga is felhívja a figyelmet: érdemes az adatokat fenntartással kezelni, azok forrása ugyanis nem feltétlenül tudományos alaposságú – grafikáját inkább vizuális játéknak, mint komoly tudományos kutatásnak szánja. (Ez az oldal pedig egyenesen arról számol be, hogy a forrásként használt weboldal egy szimpla átverés.)

A grafika szerzője azt is megemlíti, hogy nem minden kultúrában volt ennyire fontos a méret; az ókori görög világban például kifejezetten kicsi pénisszel ábrázolták a férfiakat a szobrászok. Se ők, se a rómaiak nem tekintették a péniszt közvetlenül szexuális jellegűnek: amellett, hogy a termékenység szimbóluma volt, e jelképrendszerébe tartozott a jószerencse, az uralom és a védelem is.

Ezzel szemben a régi Izlandon a hímvessző mérete határozta meg a férfiak társadalmi státusát – legalábbis e következtetésre jutott pár éve egy kutató a középkori izlandi regék és mondák tanulmányozása után. Eszerint az erekciós problémákkal küszködő férfiak semmiféle társadalmi pozíciót nem tölthettek be, de ugyanolyan férfiatlannak számított a túlméretezett hímvessző is.

A férfiasságról való modern felfogás az individualizmus megjelenésével alakult ki, a férfiak csak a XIX-XX. század fordulóján kezdtek érdeklődni testük működése és ösztöneik iránt – írta az MTI egy korábbi összefoglalójában. Az 1970-es évektől pedig egyenesen “testképforradalom” zajlik: keleten és nyugaton egyaránt központi aggodalom a pénisz mérete.

Update | 2014-ben újra futott néhány kört a mikroblogokon a térkép.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!