Ha valaki nem ismerné az elméletet: azt állítja, hogy a híres rocksztárok 27 éves korukban nagyobb eséllyel halnak meg – Amyn kívül ennyi idősen halt meg többek között Janis Joplin, Jim Morrison, Jimi Hendrix, Kurt Cobain és Brian Jones is. (Részletesebb lista itt.)

A British Medical Journal friss számában megjelent tanulmány szerzői 1 046 olyan brit zenészt vizsgáltak meg, akik 1956 és 2007 között első helyen álló albumot adtak ki. Közülük ebben az időszakban 71 zenész halt meg, de a 27-es életévnél nem regisztráltak kiemelkedő számokat.

A kutatók szerint a 20-as és 30-as éveikben járó zenészek között ugyan kétszer-háromszor nagyobb volt a korai halálozás kockázata, mint a teljes populáció azonos korcsoportjában, de a 27-es klub mítoszát – bár jól hangzik – végül alaptalannak minősítették.

27-esek klubja

Az elemszámon ugyan lehetne javítani (főleg az elhalálozott zenészek száma alacsony), a kutatók viszont bátran visszadobhatják a bizonyítás terhét a zenészeket véletlenszerűen kiválasztó elméletgyártóknak.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!