Minden alapot nélkülöző badarságokat állítani rövid idő alatt és nagyon hatékonyan lehet. Cáfolni azonban sokkal nehezebb: hosszan kell olyan tudományos tényekre és logikára hivatkozni, amelyek belátása tudományos műveltséget és sokkal több fáradalmat igényel – állítja Vágó könyve zárszavában. Szerinte a megoldás kulcsa az olyan karizmatikus újságírók kezében van, akik vállalják az elmélyedést a tudományos kérdésekben, valamint a vitát az ezotéria képviselőivel. Azoknak, akik rámutatnak az ellenfél logikai bakugrásaira, közben pedig műsoraik érdekesek, izgalmasak. Vágó nem mondja ki, hogy magát e körbe sorolja-e, de könyve és korábbi szereplései alapján valószínűleg igen.

Sokat bújja a netet, keresi a leleplezni valót és a bizonyítékot egyaránt. Tévéműsorokba megy, blogbejegyzéseket ír, vitatkozik, sőt még médiaheccekben is vesz részt. Vigyázat, csalók! című könyvében viszont az általa leírt két fő feladat (hosszan hivatkozni (1.) tudományos tényekre, (2.) logikára) közül csupán a másodikra koncentrál, amikor a józan ész fegyverét bevetve kételkedik. Esetenként azzal a fegyverrel vág vissza az alternatív tudománynak, amellyel az hódítja híveit: anekdotákra saját anekdotákkal válaszol. Elmeséli eseteit az általa kiszúrt csalókkal, aprólékosan leírja trükkjeiket, és leleplezi azt is, hogyan próbálnak néha rajta keresztül publicitást szerezni maguknak.

Az egyik kedvenc történetem a könyvből az, amikor elmeséli, hogyan leplezett le élő tévéműsorban egy kristálygolyókkal gyógyító bioenergetikust. A csattanó a történet végén: másnap levelek tucatjait kapták – az érdeklődők azt szerették volna megtudni, hol lehet megvásárolni az előző nap bemutatott csodagolyókat.

A másik anekdota tulajdonképpen egy utólagos bocsánatkérés egy volt kollégától, az elhunyt Déri Jánostól. Vágó szégyenkezve emlékezik arra, hogy – látva a Déri betegágya melletti csillogó-villogó “gyógyberendezést” – egy alkalommal így szólt kollégájához: “Te, Jancsi, ennek a kütyünek hol az energiaforrása?”. A betegsége utolsó stádiumában lévő Déri csak ennyit válaszolt: “Tudom, de hátha.”

Vágó igazi szkeptikus. Én magam nem tartom annak: szkeptikusan szemlélem a világot, néha talán túlzottan is, de ferde szemmel figyelem a szkeptikusok tudományos magabiztosságát is. A világot sem akarom rábeszélni a tudományos igazságra, ahogy ők, jobban szeretném, ha mindenki maga dönthetne.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!